Karzai: Görev Sürem Bitti, Yeni Hükümetin Kurulması Lazım

Karzai: Görev Sürem Bitti, Yeni Hükümetin Kurulması Lazım

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, görev süresinin sona erdiğini bildirerek, iki cumhurbaşkanı adayı Dr. Adbullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai’nin bir an önce aralarındaki sorunu çözmelerini istedi.Başkent Kabil’de Şehitler Haftası...

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, görev süresinin sona erdiğini bildirerek, iki cumhurbaşkanı adayı Dr. Adbullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai’nin bir an önce aralarındaki sorunu çözmelerini istedi.

Başkent Kabil’de Şehitler Haftası ve Ahmet Şah Mesut’un ölümünün 13. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Hamid Karzai, ülkenin hürriyete kavuşmasının şehitlerin kanlarıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Devlet Başkanlığı seçimine değinen Karzai, “Afganistan’ın yeni hükümete acilen ihtiyacı var. Çünkü benim görev sürem bitmiş durumda. Biz yeni hükümetin kurulmasını istiyoruz. O hükümeti de Dr. Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai bize getirebilir. Benim isteğim iki adayın ulusal birliği sağlaması. Sonuca varılmasının bizim için hayırlara vesile olacağı ümidindeyim.” dedi.

Karzai, iki adaya "İki aday bir sonuca varsın ve ülkeyi buhrandan çıkarsın. Devir teslim töreni gerçekleşsin ve Afganistan bu hafta içinde yeni hükümete sahip olsun.” çağrısında bulundu.

Dr. Abdullah dün düzenlediği basın toplantısında, başkanlık seçiminde hile ve usulsüzlük yapıldığını öne sürerek seçim sonucunu kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Afganistan’da ikinci turu 14 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından açıklanan ilk sonuçlar Eşref Gani’nin kazandığını göstermişti. İlk turda birinci çıkan Abdullah Abdullah ise hile yapıldığını iddia ederek oy sayım sürecinin durdurulmasını istemişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin baskısı üzerine taraflar oy sayımının BM tarafından denetlenmesine razı olmuştu. Adayların sıkı irtibatı sürdürme, ulusal birlik hükümeti kurulması ve iktidarın paylaşılması konusunda mutabakata varsa da daha sonra bazı teknik ve siyası görüş ayrılıkları nedeniyle süreç çıkmaza girmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.