Kârlılığı artıran anahtarlar

Kârlılığı artıran anahtarlar

Müstakil Sanayi ve İş Adamları Derneği Gençlik Kurulu (Genç MÜSİAD) Konya Şubesi'nin düzenlediği Genç MÜSİAD eğitim günleri programı kapsamında Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Atıl Bilge konuk oldu.

Yrd. Doç. Dr. Atıl Bilge, Genç MÜSİAD üyelerine ‘karlılığı etkileyen önemli pazarlama hataları ve çözüm yolları’ konulu bir seminer verdi.
Genç MÜSİAD Konya Şubesi yönetim kurulu ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda misafirinde katılımıyla gerçekleşen programda, Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Atıl Bilge, pazarlama anlayışındaki yanlışlıklardan, doğru müşteri odaklanmalarına, rekabet analizindeki hatalardan, kurumsallaşma eksikliklerine, inovasyon eksikliğinden markalaşma sorunlarına ve dış kaynaklı hatalara kadar birçok konuda yapılan yanlışlıklardan bahsederek çözüm yollarını anlattı.Pazarlama satıştan ibarettir anlayışı, reklam, halkla ilişkiler, lojistik yönetimi gibi konularının pazarlama yönetiminin dışında bırakılması gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Atıl Bilge, “Müşteri memnuniyeti ve kalite gibi konulardan tüm işletmenin sorumlu olması gerektiğini söyledi Pazarlamada dikkat edilmesi gereken hususları belirten Yrd. Doç. Dr. Bilge, “Doğru müşteriye odaklanmak bizim için başlangıç aşaması olmalıdır. Kârlı olan müşterinin sürekli müşteri haline getirilmesi, doğru pazar bölümlemesi ve konumlamasının yapılması, müşteri performansının yıl içerisinde belirli periyotlarla sürekli değerlendirilmesi ile başarı maliyetlerine önem verilmesi gerekmektedir. Bir diğer husus ise rekabet anlayışımız ve rakip analizimiz ile ilgilidir. İşletmelerin sadece kendi sektörlerine ve sektörlerindeki rakiplerine odaklanmaları yetersizdir. Artık rakip olmayan sektörlerdeki gelişmeleri de takip etmek önemli hale gelmiştir. Farklı sektörler de ki işletmelerin ürün ve hizmetleri ile kullandıkları teknolojiler, diğer sektördeki işletmelerin ürün ve hizmetlerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, rakip olmayan sektörde kullanılan teknoloji, kendi sektörümüzde üretilen ürünü ihtiyaç olmaktan çıkarabilir” diye konuştu.
Kârlılığı ve satışı etkileyen diğer hataları ise şu şekilde özetleyen Yrd. Doç. Dr. Bilge, sözlerine şöyle devam etti: “Firmalarımızda özellikle sektörlerine yönelik inovasyon konusunda yetersizlikler bulunmaktadır. İnovasyondan kast edilen, işletmelere para kazandıran yeniliklerdir. Bu yenilikler ürün de, hizmette ve tüm işletme süreçlerinde olabilir.  Markalaşma konusunda ise, isim markalarının yerini, mutlaka, ürün ve hizmet markaları almalıdır. Ayrıca işletmeler, seçtikleri hedef pazarın tüketim kalıplarını ve harcama yapılarını rasyonel şekilde analiz etmelidir. Hedef pazarlarının demografik yapısal özelliklerini ürünlerine ve hizmetlerine dahil etmelidirler. İşletmelerimiz bütün bu gelişimleri sağlayabilmek için ise, lider yönetim tarzını kurum kültürü olarak yaşamalıdırlar. Olası sorunlara önceden tedbir almaya çalışan, tüm çalışanları ortak vizyon da birleştiren lider yönetim tarzı hayata geçirilmelidir.”
Konferansın sonunda ise Genç MÜSİAD Konya Şube Başkan yardımcısı Veli Vural Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Atıl Bilge’ye, Konya’nın çeşitli objelerinin tasvirleriyle oluşan özel yapım bir tablo hediye etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.