Kara kış geri döndü

Kara kış geri döndü

Konya'da aralıklarla etkili olan kar yağışı ilçelerde hayatı olumsuz etkilerken, yağış bekleyen çiftçilerin ise yüzünü güldürdü.

Konya'da aralıklarla yağan kar yağışı buzlanmayı da beraberinde getirdi. Geçen hafta bahardan kalma günler geçiren Konya, bu haftayı kar yağışı ve aşırı soğuk havayla girdi. Önceki gece etkisini göstermeye başlayan kar yağışı özellikle Konya'nın kuzeyindeki ilçelerde etkili oldu.

MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle, belediye ekipleri yollarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Ankara ve Afyon kara yollarında trafik kontrollü bir şekilde sağlanmaya devam ediyor. Trafik ekipleri yollarda yaşanabilecek kazalara karşı sürücüleri uyarılarda bulunuyor. Köy yollarında da etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı köy yollarında trafiğin kapandığı öğrenildi. Ancak kar yağışının ara ara etkili olması nedeniyle yolların tekrar trafiğe açıldığı öğrenildi. Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre Konya'nın kuzeybatısında ve güneyinde lokal kar yağışının bekleniliyor. Konya'nın merkezinde ise yerin soğumasından dolayı kar yağışının etsini göstereceği öğrenilirken, kar yağışının hafta sonuna kadar aralıklarla yağacağı öğrenildi. Hava sıcaklıklarında da mevsim normallerinin altında. Şubat ayı uzun yıllar ortalaması 7 dereceyken, soğuk hava dalgası nedeniyle sıcaklıklar 2-3 dereceye kadar düştü. Gece de sıcaklıkların eksi 4-6 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Yetkililer, buzlanmaya karşı zincir bulundurmadan trafiğe çıkılmaması konusunda uyarıyor.

BUZLANMA KAZALARA NEDEN OLDU

Mevsim normallerinin altında seyredecek düşük sıcaklık, kuvvetli poyraz fırtınası ve akşam saatlerinden itibaren görülecek buzlanma ve don olayının ara cadde ve sokaklar başta olmak üzere araç trafiği ve yaya ulaşımında yol açacağı olumsuz etkiler yaşanmaması için Trafik ekipleri sürücüleri dikkatli olmaları, zincir, takoz, çekme halatı bulundurmadan trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı. Şehirlerarası karayollarında ise ulaşım zaman zaman güçlükle sürdürüldü. Polis ekipleri karayollarında güvenlik tedbirlerini artırırken, karayolları ekipleri yol temizleme çalışmalarına devam etti. Buna rağmen meteorolojinin günler öncesinden yoğun kar yağışı uyarısını dikkate almayan sürücüler kazalara neden oluyor. Meteorolojinin günler öncesinden yoğun kar yağışı uyarısını dikkate almayan sürücüler kazalara neden oluyor. Önceki gün etkisini gösteren yoğun kar yağışı nedeniyle de yollarda buzlanma meydana geldi. Konya-Afyon yolunda da buğday yüklü bir TIR buzlanma nedeniyle refüje çarptıktan sonda devrildi. Kaza nedeniyle yol bir süre trafiğe kapandı. Olay yerine gelen ekipler olayla ilgili bilgi aldıktan sonra kontrollü bir şekilde trafiğin akışını sağladı. Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Konya'ya bağlı karayollarının açık olduğunu sürücülerin önlem amacıyla zincir yola çıkmaması konusunda uyardı. Sosyal medyada yolların kapalığı olduğuna dair atılan fotoğrafların da gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.

Konya Havalimanı'ndan alınan bilgiyi göre de kar yağışından dolayı iptal olan uçak seferlerinin olmadığı öğrenildi.

EN BEREKETLİ YIL OLACAK

Özellikle ilcelerde etkili olan kar yağışın hububatı olumlu yönde etki yaptığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Kar yağışının hiçbir olumsuzluğu yok. Ocak ayında gerçekleşen kar yağışları bitkinin erken uyanmasını engelledi ve bitki uyku dönemine girdi. Önümüzdeki günlerde de cemrenin düşmesiyle birlikte havalar ısınacak ve bitki gelişimini hızlandıracak. İyi geçen sonbahar ve kış aylarının ardından ilkbaharda da görülecek yağışlar toprağın nemini ideal dereceye getirecektir. Uygun bir gübreleme yöntemiyle birlikte de çok güzel bir hasat yılı bizleri bekleyecektir. Çitçi bu yıl çok umutlu. İlkbaharda da yağışların mevsim normallerinin üzerinde gideceği söyleniyor. Bu çiftçi için çok füzel bir haber olacaktır” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.