Kar yağışı Ova'da umutları yeşertti

Kar yağışı Ova'da umutları yeşertti

Kuraklık tehlikesi altında olan Konya Ovası'nda etkili olan kar yağışı çiftçiyi sevindirdi. Son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışı Konya çiftçisine rahat bir nefes aldırdı

Konya Ovası, 2,6 milyon hektarlık tarım alanıyla ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11,2’sini oluşturuyor. Son yıllardaki küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesi de yerin 45 metre derinliğine kadar geriledi. Bu yıl da yağışların yetersiz olması nedeniyle kuraklık tehlikesi bulunan ovada son kar yağışı, çiftinin umudu oldu. Dünden itibaren aralıklı yağan yağmurun ardından gece geç saatlerdeki kar yağışıyla ilçe merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 6-7 santimetre olurken, çevre mahallelerde ise yaklaşık 10 ila 12 santimetre olduğu öğrenildi. Çiftçiler yağışların devam etmesiyle bereketli bir yıl olacağını, attıkları gübrelerin ise yağan kar ve yağmur ile birlikte eriyip toprağa geçerek mahsule fayda sağlayacağını belirtti.

‘KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİNİN UMUDU OLDU’

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kar yağışının çiftçiyi çok mutlu ettiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin en az yağış alan bölgesiyiz. 6-7 aydır yağış yoktu. Tarımsal anlamda ciddi sıkıntılar yaşadık. Son kar yağışının çiftçinin umudu oldu. Bu yağan kar hepimizi çok sevindirdi. Kar yağmadan önce yağmurun yağması toprak için mükemmel oldu. Yağmur azot seviyesini biraz azalttı kar şu an toprağın üstünü kapattı. Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar sonrası bir çok çiftçimiz toprağa gübre atamamıştı bunun sonucunda rekolte kaybı yaşamayı bekliyorduk ama yağan kar ve kardan önce yağmur yağması çiftçimizde adeta düğün havası oluşturdu. İnşallah bu yıl hasatlarımız daha iyi olacak. Bu yağan rahmetin çiftçimize, memleketimizi, hayırlı olacak.”

‘KAR RAHMETTİR KAR BEREKETTİR’

Kar yağışı herkes için rahmet olduğunu söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de “Tarım sektörünün en çok beklediği şey yağmurdur kardır. Su olmazsa tarımda hayat duruyor. Ekim ayında neredeyse hiç yağmur yoktu. Konya olarak kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyaydık ancak yağan bu kar hepimize umut oldu. Biz çiftçileri en çok sevindiren diğer olay kar yağmadan önce yağmurun yağması oldu. Yağmur yağıp toprağı ıslattı karda üzerini yorgan gibi örtüldü. Toprak şuan kar altında çalışmaya başladı. Yağmur yağmadan kuru toprağın üzerini yağsaydı çok verim alamazdık. Ama yağmur yağması çiftçi için ekmek kadayıfı gibi güzel ve tatlı oldu” ifadelerini kullandı.

‘KAR RAHMETTİR KAR BEREKETTİR’

Yağışlar ile birlikte su probleminin çözüldüğüne değinen Kavuneker, sözlerini şöyle tamamladı: “Konya olarak çalışmak hem Konya hem memleketimiz için üretmek zorundayız. Bu yağan kar inşallah kuraklık sorununu çözdü. Çiftçilerimizin çoğu toprağını gübresiz ekti bu da rekolte kaybına neden olacak. Çiftçiler mart ayında ekim işlerine yeniden başlayacak hükümetimiz yüksek seyreden gübre fiyatlarında bir düzenleme yaparsa inşallah yeni yılda gıda sorunu ile karşılaşmayız. Bu yağan kar hepimizin umudu oldu özlediğimiz bir yağış oldu inşallah daha güzel yağışlar alırız”

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum