Ev kiralama sürecinde yeni dönem! Bu zorunlu hale getirildi

Ev kiralama sürecinde yeni dönem! Bu zorunlu hale getirildi

Türkiye'de ev kiralayan ve kiraya veren herkesi ilgilendiren bir duyuru yapıldı.

Türkiye'de ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren yeni kararlara imza atılıyor. Vatandaş bu kararları bazen duymayabiliyor. Sonuç olarak ağır yaptırımlarla karşılaşanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Son olarak alınan karar ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor.

kira-2.jpg

YÜKSEK MİKTARDA CEZA YAZILACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağı, kira gelirlerinin vergilendirilmesindeki eksiklikleri gidermeyi hedefliyor. Bu kapsamda, elden yapılan kira ödemeleri tespit edildiğinde, hem ev sahibi hem de kiracıya yüksek miktarda ceza uygulanacak.

kira-1.jpeg

BANKA ÜZERİNDEN ÖDEMEK ZORUNLU HALE GETİRİLECEK

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, kira ödemelerinin bankacılık kanalları üzerinden yapılması zorunlu hale gelecek. Elden ödemelerde, kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza uygulanacak. Ayrıca, aylık kira bedeli 5.000 TL'nin altında olsa bile, hem ev sahibi hem de kiracıya 5.000 TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

EN UFAK BİR AÇIK BİLE KABUL EDİLMEYECEK

Örneğin, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren Ali Bey’e evini 25 bin TL'ye kiralayan ev sahibi Asuman Hanım, ödenecek kiranın 10 bin TL'sini bankadan, geri kalan 15 bin TL'sini ise elden ödeme yoluyla aldı. Elden ödenen 15 bin liranın yüzde 10’u 5 bin liranın altında kaldığı için ekim, kasım ve aralık ayları itibarıyla hem Asuman Hanım, hem de Ali Bey’e ayrı ayrı 15 bin TL ceza uygulanacak. Bu cezaları yememek için ev sahibi ve kiracıların kurallara uyması gerekiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.