Kar insanları rahatlatıyor

Kar insanları rahatlatıyor

Konya'yı ve Türkiye'nin birçok şehrin etkisi altına kar yağışı, birtakım olumsuzlukları beraberinde getirse de beyaz görüntüsüyle insan psikolojisini rahatlatıyor

Yılın ilk kar yağışı Konya'da kar hayatı zaman zaman olumsuz etkilese beyaz örtüsüyle insan psikolojisini olumlu anlamda çok rahatlatıyor. Bembeyaz görüntüsünün yanında bir örtü gibi tabiatı kaplayan kar,  görüntüsüyle kişinin psikolojisini doğrudan etkiliyor. Kar yağışına çiftçilerin yanı sıra en çok da çocuklar seviniyor. Uzmanlar, doğal bir tabiat olayı olayı olan karın kişide gevşemeye neden olduğuna dikkat çekerek, beyaz görüntüsüyle karın kişileri rahatlattığını ve insanların psikolojisini rahatlattığını söyledi.

KARI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜN

Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı etkisi olduğuna dikkat çeken Psikolog Halil İbrahim Ertabak, yaz aylarında yeşil ve mavinin, sonbahar mevsiminde sarının ve kışın ise beyazının kişinin ruh sağlığına olumlu etki ettiğini kaydetti. Trafikte birtakım aksamalara neden olan karın kişide zaman zaman endişeye neden olabildiğinin altını çizen Ertabak, karın avantaja dönüştürülebileceğini ifade etti. Kış döneminde önemde ailelerin birbirine daha fazla zaman ayırabileceğini belirten Ertabak, soğukluğuna rağmen iç ısıtan karlı günlerde kişilerin tedbirini alması gerektiğini dile getirdi. Pozitif etki için kişinin negatif etkiden arınması gerektiğini kaydeden Ertabak, kişilerin kar yağdığında yaşayabilecekleri güzellikleri kaçırmaması tavsiyesinde bulundu.

KAR İNSANLARI MUTLU EDİYOR

Yağan karın; alışık olunan çevreyi bembeyaz örtüyle kaplaması nedeniyle, vücutta adrenalin ve mutluluk hormonu salgıladığını aktaran Ertabak, "Türkiye’nin büyük bir bölümü bembeyaz kar örtüsüyle kaplı. Kar yağışı yetişkinler yanında özellikle çocukları sevindiriyor. İnsanları üşüten karın bu kadar çok sevilmesinin nedeni ender yağması. Uzun yıllar Konya'da böyle bir kar yağmamıştı.  İnsan nadir olan bir şeyi görünce, algıda bir değişim oluşuyor. Bu değişim adrenalini artırıyor ve mutluluk hormonu salgılanmasına sebep oluyor. Ayrıca kar yağışı bir harekette getiriyor. Hareket olduğu zaman insanlar daha mutlu oluyor" dedi.

COĞRAFYAYA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Her gün alışık olunan çevrenin, kar yağışı ile birlikte bambaşka bir çehreye büründüğünü, bunun da insana mutluluk verdiğini vurgulayan Ertabak, bu durumun farklı coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini vurguladı. Ertabak, “Kanada’da, Rusya'da insanlar kar yağdığı zaman sevinmiyorlar, zaten oraya çok sık kar yağıyor. Orada ise güneş açtıkça, insanlar mutlu oluyor. Dolayısıyla Kanada’daki ve Rusya'daki çocuklar kar yağdığında; Türkiye’deki çocuklar gibi aynı tepkiyi vermiyorlar. Alışkın olduğumuz çevrenin dışına çıkmak insanı etkiliyor. Bu biraz şuna benziyor; bir köye gittiği zaman şehir hayatının gürültüsünden, stresinden uzak farklı bir ortama geçiyorsun ve algı hemen değişiyor. Mutlu oluyorsun” diye konuştu.

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.