Kanunu uygulamak zor

Kanunu uygulamak zor

Prof. Dr. Mehmet Ünal, Medeni Kanunda yapılan değişiklikle getirilen Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi hükmünün uygulama aşamasında bir mühendise, muhasebeciye ihtiyaç olduğu dile getirdi

Konya Barosu ve KTO-Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi” konulu konferans düzenlendi. Medeni Kanunu’nda uygulamaya konulan Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi hukukunun aradan 9 yıl geçmesine rağmen ne olduğunun anlaşılmadığını ve aile içi sorumluluk ile mal paylaşımında kadını daha çok zor durumda bıraktığı ifade edildi.

Konferansta KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Baro Başkanı Av. Fevzi Kayacan, akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu.

KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, bölgenin önünü açan bir üniversite anlayışı içinde eğitime ve yeniliklere devam ettiklerini ifade ederek, en kısa zamanda Adalet Meslek Yüksek Okulu’nu açacaklarını söyledi. Adalet sarayına en yakın hukuk fakültesine sahip olduklarını aktaran Babaoğlu, “Böylece hukuk fakültesi öğrencilerimiz adalet sarayıyla daha çok iç içe olacaklar. Orada pratik kazanmış olacaklar ve mezun olduklarında adalet sarayına gittiklerinde yabancılık çekmemiş olacaklar. Enerji Hukuku alanına da önem vermekteyiz. Bu noktada mühendislerin ve hukukçuların katılımıyla sertifika programları düzenleyeceğiz” dedi.

AİLE İÇİNDEKİ İHTİLAFLARI YARGI ERKİ ÇÖZER

Konya Baro Başkanı Av. Fevzi Kayacan ise insanın toplumsal bir varlık olduğunu ve bu toplumsal varlık içinde ailenin çok önemli olduğunu belirtti. Fakat aile içinde zaman zaman ihtilafların olabileceğini, bu ihtilafların boşanmaya bile yol açabileceğini hatırlatan Kayacan, şunları kaydetti: “Bu ihtilafları ortadan kaldıracak ise yargı erkidir. Sosyolojik olarak boşanmalarda ortaya çıkan mal paylaşımı, evlatların kimde kalabileceği gibi durumları yargı erki çözmektedir. Bu anlamda Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi hükmü getirildi. Fakat bu kanun bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunları tespit etmek üzere böyle bir konferansı tertip ettik.”

KANUNU PRATİKTE UYGULAMAK ZOR

KTO-Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı da eski Medeni Kanunun mal paylaşımı noktasında kadın yönünde haksızlığa yol açtığını hatırlatarak, yeni düzenlemenin bu amaçla getirildiğini ancak 9 yıl geçmesine rağmen kanunun nasıl uygulanacağı noktasında somut verilerin ortaya konmadığını bildirdi. Kanunun uygulama aşamasında bir mühendise, muhasebeciye ihtiyaç olduğunu dile getiren Akıncı, kanundaki zorluğu ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

KANUN İÇİN MÜHENDİS VE EKONOMİSTE İHTİYAÇ VAR

Konferansın oturum başkanlığını yapan Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Ünal, Medeni Kanunu’nda getirilen değişikliğin uygulamada ve pratikte birçok sorunu beraberinde getirdiğini, kadını şiddet görmekten kurtarmadığı gibi şiddete daha meyilli hale getirdiğini kaydetti. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi hükmünü Avrupa’nın zina, cana kıyma gibi durumları ortadan kaldırarak, anlaşmalı ve anlaşmamalı gibi 7 madde içinde uygulamaya koyduğunu aktaran Ünal, bu kanunu uygulamanın da her baba yiğidin harcı olmadığını söyledi. Kanunun çok zor olduğunu, adil bir düzen olmadığını ve kendi içinde tutarsızlıklarla dolu olduğunu aktaran Ünal, “Bu kanuna göre aile içinde kadın ve erkek harcamalardan sorumlu. Tasarı bu şekilde hazırlandı. Örneği bir kadın ailesinin geçimi için ev işlerine gidiyor. Erkek ise işsiz. Gününü mahallede kâğıt oynayarak geçiriyor, akşamda mahalle bakkalından içkisini alıp eve geliyor. Ertesi gün tekrar kahveye gidecek. Bu adamın masraflarını ise kanuna göre bu kadın sağlayacak. Öyle bir sistem getirilmiş durumda. Aradan 9 yıl geçti şimdi herkes kara kara düşünmeye başladı. Çünkü gerçekten kanun uygulamada çok zor ince hesap istiyor. Hatta işin içinden çıkmak için mühendis ve ekonomiste ihtiyaç var” dedi. Ünal, getirilen bu değişiklikte kadına yönelik 7–8 şiddet kaynağının da olduğunun bu durumun kadının daha çok şiddette uğramasını sağladığın altını çizerek, Avrupa Birliği kriterleri kapsamında millete iyilik yapılmadığını zarar verildiğini söyledi.  Doç. Dr. Mehmet Altunkaya, Doç. Dr. Zafer Aydın, Doç. Dr. Muzaffer Şeker ve Av. Süheyla Şahin de Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi kanunu hakkında bilgi verdi.

HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.