Kanseri yenmek  imkansız değil!

Kanseri yenmek imkansız değil!

Dr. Eyüp Çetin, kanseri yenmenin ve önlemenin imkansız olmadığını belirterek, makul önlemlerle kanser vakalarında büyük ölçüde azalma sağlanabileceğinin söyledi

4 Şubat Dünya Kanser Günüyle ilgili açıklama yapan Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Dr. Eyüp Çetin, kanseri yenmenin ve önlemenin imkansız olmadığını belirterek tüm dünyada ve ülkemizde makul önlemlerle kanser vakalarında büyük ölçüde azalma sağlanabileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin kanserle savaş konusunda en etkin ve güçlü yapılanması olan UICC üyesi Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu 4 Şubat Dünya Kanserle Savaş gününde basın bildirileri, ülke genelinde dağıttığı afişleri ve teşkilatlandığı illerde gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerle konuya dikkat çekti. Hazırladığı bildiri ve tanıtım afişlerinde “Sağlıklı yaşamı seçmek, erken tanı sağlamak,  herkes için tedavi ve yaşam kalitesi” konularını işleyen derneğin kansere karşı sürdürdüğü tanıtım kampanyasının Konya ayağını ise Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin koordine ediyor.  Dr. Eyüp Çetin, son dönemde dünya genelinde yaptırılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan çarpıcı gerçeklere vurgu yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda kanserle savaşın aslında sanılandan çok daha makul önlemlerle çok daha etkin şekilde sürdürülebileceğinin altını çizen Dr. Çetin, “Tüm dünya genelinde sadece 18 Milyar dolarlık bir tasarrufla düşük ve orta gelir düzeyindeki kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30’unun önlenebileceği saptanmıştır. Sadece tütün ürünlerine 3 kat artırılması bile devletlere 400 milyar doların üzerinde vergi geliri sağlamakta ve tütün kullanımını en az 3’te 1 oranında düşürülmesine yaramaktadır. Tütün vergilendirilmesi direkt olarak tütünle ilişkili kanser vakalarını sonlandırabilir” diye konuştu.

KANSERİN ÜLKEMİZE FATURASI ÇOK BÜYÜK

Kanserin her geçen yıl daha da korkunçlaşan bir tablo ile kendini gösterdiğini söyleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin; “Türkiye’de kanser hastalıkları kalp ve damar hastalıklarının ardından en çok ölüme sebebiyet veren 2. hastalık tipidir. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır.  Dünyada ise her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin 3’te 2’si az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanmaktadır. Her geçen gün artan kanser vakaları tedavi şartlarının sağlanamadığı bu ülkeler için gün geçtikçe daha ciddi kayıplara neden olacaktır. ” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK ‘UMUT EVİ’ KONYA’DA AÇILDI

Dr. Çetin, kanserle savaşa gönül vermiş işadamlarıyla, bürokratlarla, idarecilerle ve vatandaşlarla bir araya gelerek Türkiye’ye örnek projeler ürettiklerini belirterek bu projelerle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye ve Konya’daki halkımızın kanser hastalıklarına ve kanser hastalarına karşı bilincini artırmak, mevcut kanser hastalarının tedavileri sırasında üzerlerine binen ekonomik ve psikolojik yükü azaltmak için Türkiye’nin ilk Umut Evi’ni Konya’da kurduk. Selçuklu Belediyesinden ve Konyalı işadamlarımızdan aldığımız destek ile Umut Evinde kanserli hastalara ve hasta yakınlarına, tedavileri süresince ücretsiz barınma imkanı sağladık. Kanserli hastalarımızı Konya’daki hastanelerde gerçekleştirilen kemoterapi, radyoterapi gibi fiziksel güçlerini etkileyen tedavi işlemlerine derneğimizin aracı ile getirip götürüyor, böylece ulaşım sıkıntılarını da çözüyoruz.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.