Kalaycı: ‘Tarım ve hayvancılık çöküyor’

Kalaycı: ‘Tarım ve hayvancılık çöküyor’

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, tarım ve hayvancılık sektöründe bir çöküş yaşandığını ifade ederek, üreticilerin içerisinde bulunduğu zor durumun çözümüne yönelik meclise soru önergesi verdi.

 Kalaycı’nın cevaplanmasını istediği sorulara yanıt ise Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’den geldi. İşte o sorular ve yanıtları:
“KALAYCI: Çiftçilerin destek ödemelerinde yapılan kesintiler nelerdir? Hangi gerekçe ile kesinti yapılmaktadır? IMF talimatıyla yapılan kesinti var mıdır?
EKER: Çiftçilerimize 2008 yılı için yapılmakta olan bazı destekleme kalemlerinden 31.12.2008 tarihli ve 27097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak yayımlanan 30.01.2009 tarihli ve 27126 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı kapsamında kesinti yapılmaktadır.
KALAYCI: Doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasının etkisiyle çiftçinin alacağı destek toplamında azalma olduğu halde gübre desteğinin artırıldığını söylemek bir kandırmaca değil midir? Hububat eken bir çiftçinin 2007-2008 yıllarında hangi destekleri ne tutarda alırken, bu yıl ne tutarda alacaktır? Ayrıca gübre fiyatları neden tam çiftçinin gübreyi kullanacağı sırada yükseltilmektedir? Çiftçinin sırtından kimler vurgun vurmaktadır?
EKER:    2007 yılı üretim sezonu kapsamında 2008 yılında hububat üreticisine dekar başına 5,01 TL mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesi verilirken, 2008 yılı üretim sezonu kapsamında 2009 yılında hububat üreticisine yüzde 34,7 oranında artışla dekar başına 6,75 TL mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesi yapılmıştır. Ülkemizde kimyevi gübre fiyatları dünya ham ve mamul madde gübre fiyatları ile döviz kuruna göre serbest piyasa koşullarında oluşmakta olup, devletin fiyatlara herhangi bir müdahalesi söz konusu değildir. 2007 yılının son çeyreğinden itibaren dünya hammadde ve mamul madde gübre fiyatlarının artmasına paralel olarak ülkemizde de gübre fiyatları artış göstermiş olup, 2008 yılının ekim ayından itibaren dünya ham ve mamul madde fiyatlarının düşmesi ile birlikte ülkemizde de gübre fiyatları düşüşe geçmiştir.
KALAYCI: Tarımsal ürünler ile et ve süt fiyatlarında üreticilerin sattığı fiyat ile tüketicilerin aldığı fiyat arasında çok büyük farklar oluşmaktadır. Üreticinin sattığından 5-6 kat fazlasına tüketiciye ürün satılmaktadır. Bu bir soygun değil midir? Bakanlığınızın hem üreticiyi, hem tüketiciyi korumaya yönelik bir politikası yok mudur?
EKER: Bakanlığımızın uyguladığı politikalar neticesinde 2002 yılında 8,3 milyon ton olan süt üretimi 2007 yılında 12,3 milyon tona ulaşırken aynı dönemde birim hayvan başına ortalama süt üretimi ise bin 700 litreden 2 bin 900 litreye yükselmiştir. Bakanlığımızca uygulanan hayvancılık desteklemelerinde yapılan değişiklikler ile bir taraftan bürokratik işlemler azaltılırken, diğer taraftan kamu kaynağının daha etkin kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca ülkemizde üretilen arz fazlası sütün üretici çiğ süt fiyatlarını olumsuz olarak etkilediği şu günlerde, Bakanlığımızca ilgili kurumlarla iş birliği yaparak arz fazlası sütün değerlendirilmesi ile ilgili proje çalışmaları sürmektedir.
KALAYCI: Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletebilmek için tarımsal kredi ve elektrik borçları uygun şartlarla yeniden yapılandırılmalı, üretimin sürdürülebilmesi için çiftçilerimize faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanmalıdır. Bu konularda yapılan bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?
EKER: Çiftçilerimizin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası (TCZB) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları muhtelif zamanlarda mütcaddit defalar yeniden yapılandırılmıştır. Çiftçimizin TCZB ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, mevcut mevzuatlar çerçevesinde mümkün bulunmamaktadır.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.