Kadıköy'deki dev maçta Sarı Kanarya güldü

Kadıköy'deki dev maçta Sarı Kanarya güldü

Geçen sezon yaşanan şampiyonluk yarışı ve ardından gelen şike soruşturması sonrası araları iyice gerilen Fenerbahçe ile Trabzonspor, ilk kez karşılaştı.

Şike soruşturmasının ardından ilişkilerin tamamen gerildiği iki takımın mücadelesi izlendi, dün gece Kadıköy'de. Fenerbahçe camiası, kendileri yerine Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmesinin kızgınlığını yaşadı, aradan geçen sürede. Bordo-Mavililer ise Süper Lig şampiyonluğunun da hakları olduğunu savundu.

Böylesine ağır anlamlar yüklenen Şükrü Saracoğlu'ndaki dev maçta kazanmayı daha çok isteyen taraf ev sahibi ekipti. Sarı-Lacivertliler, ayrıca geçen yılki şampiyonluğu ne güçlüklerle elde ettiklerini herkese göstermeyi hedefliyordu. Trabzonspor da zorlu deplasmandan alınacak üç puanla zirve yarışında tutunmak amacındaydı. Tribünlerin tamamen dolduğu karşılaşmaya taraftarın büyük desteğiyle Fenerbahçe, etkili başladı. Ancak bu durum pozisyon zenginliği doğurmadı. Kanarya'da Selçuk'un uzak mesafeden kaleyi yoklaması, Trabzonspor'da da Burak Yılmaz'ın kafa vuruşu, önemli sayılabilecek gol girişimleriydi. Duran top organizasyonlarında eskisi gibi başarılı olamayan Fenerbahçe, buna karşılık 24'te Alex'in kullandığı kornerde öne geçti. Mehmet Topuz kafayla ağları havalandırırken gol sevincinde Alex hariç tüm takım yedek kulübesine koşarak kucaklaştı.

Golden sonra oyun hareketlendi. Beraberlik için bastıran Trabzonspor, rakip kale önünde çoğalmaya çalıştı, ama genç defans oyuncusu Serdal Kesimal'ın müthiş performansı Karadeniz ekibinin hızını kesmeye yetti. İkinci yarıda Aykut'un kırmızı kartla atılması ise Fenerbahçe'ye avantaj sağlayacak bir durumdu.

63'te Stoch, 75'te Alex, 80'de Cristian ve 87'de yine Alex'le üst üste net fırsatlar yakalayan Sarı-Lacivertliler, farkı artıracak golü bulamadı. Heyecanı yüksek, ancak kalitesi vasatı aşamayan mücadele, Fenerbahçe'nin 1-0'lık galibiyetiyle sonuçlandı.

Trabzonspor'dan tarihî karar

Trabzonspor yönetimi, ortak bir karar alarak, F.Bahçe maçı için Şükrü Saracoğlu Stadı'na gitmedi. Kulüp Genel Sekreteri Hasan Yener, maç öncesi, "Yönetim olarak TFF'yi protesto amacıyla gerek Trabzon'da gerekse deplasmanlarda tribünlere girmeyeceğiz. Maçları tribünden takip etmeyeceğiz. Bu akşam takımı stada götürüp soyunma odasında uğurladıktan sonra stadı terk ediyoruz." diye konuştu.

Şükrü Saracoğlu, Trabzon değilmiş!

Trabzonspor, deplasmanda Fenerbahçe'ye 1-0 mağlup olurken; bu sezon rakip sahadan da ilk kez puansız ayrıldı. Bordo-Mavililer, Süper Lig'de deplasmanda son yenilgisini geçen sezon 19. haftada 30.01.2011 tarihinde Fenerbahçe karşısında almıştı. 322 gün önce rakibine deplasmanda 2-0 kaybeden Trabzonspor, daha sonra deplasmanda oynadığı 15 maçta 9 galibiyet 6 beraberlik aldı ve hiç yenilmemişti.

Mehmet Topuz'dan çok özel goller

Fenerbaahçe'de sakatlığı tamamen geçen Mehmet Topuz, ilk 11'de sahaya çıkarken ilginç bir istatistiğe de imza attı. 24. dakikada Alex'in köşe atışını kafa vuruşu ile gole çeviren Topuz, haftalar sonra golle tanışırken; yine Bordo-Mavili fileleri sarstı. Bu sezon ilk golünü atan Topuz, en son golünü de 23 Ağustos 2010'da Avni Aker'de Trabzonspor'un F.Bahçe'yi 3-2 yendiği maçta atmıştı.

***

MAÇIN ANALİZİ

Çakır, kırmızı kartı hatalı gösterdi

Karşılaşmanın FIFA kokartlı hakemi Cüneyt Çakır, maç içinde karar standardını yanlış da olsa yakaladı. Çakır, kaygan zeminde oyunu fazla kesmemeye özen gösterdi. Sarı kartları, Gökhan Gönül ve Aykut Akgün dışında doğruydu. Bunu neden diyoruz; 54'te Aykut, Gökhan'a hiç dokunmadı. İkinci sarıyı görüp kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Gökhan da birebir aynı pozisyonda rakibine hiç dokunmamıştı, o da sarı kart görmüştü. Kaygan zeminlerde böylesine pozisyonlar, rakibin sağlığını koruma açısından hakemler tarafından dikkat edilen bir müdahale şeklidir. Her iki sarı kartın kuru bir zeminde gösterilmediğine defalarca şahit olmuşuzdur. Bu pozisyonun her ikisi de saha içindeki hakeme temas varmış gibi gözükür. Hakemin maç içi karar standardı olarak verilen sarı kartlar doğru, disiplin cezası olarak tartışılabilir. Maç içinde tartışılabilecek tek pozisyon 28'de oluştu diyebiliriz. 3 dakika önce sarı kart gören Gökhan'ın ayağı bu defa havadan gelen topta rakibinin bel kısmına geldi. Bu pozisyonda Gökhan'ın gözleri havadaki toptaydı. Bu nedenle niyeti de direkt topla oynamak olduğundan kart gösterilmemesi, sadece faul verilmesi doğruydu. 74'te Halil, Gökhan'la birlikte girdiği mücadelede penaltı bekledi. Burada top Gökhan'ın eline hiç temas etmediğinden devam kararı doğruydu.
 

Maçın adamı

Gökhan, eski günlerdeki gibiydi. F.Bahçe'de her geçen hafta form grafiğini yükselten Gökhan, dün gece de takımının en çalışkan ismiydi. Mehmet Topuz'un dönüşüyle ileriye daha çok çıkan Gökhan, yaptığı etkili ortalarla Trabzon defansını yıprattı. Gökhan, güzel futbolunu yaptığı centilmen hareketle süsleyerek gönülleri de fetih etti.

Hayal kırıklığı

Halil, topu bu kez seyretti. Trabzonspor'un gol umudu Halil Altıntop, bu defa F.Bahçe'ye golü attıran futbolcu gibiydi. Alex'in kullandığı köşe vuruşunda önündeki Mehmet Topuz'a sanki saygı duruşunda durur gibi hiçbir müdahalede bulunmaması maçın tek golünü attırdı. Savunmaya yardım etmeyi düşünen Altıntop, hiçbir varlık gösteremedi.

Kırılma noktası

Mehmet Topuz'dan altın gol. Bol pozisyonların yaşandığı karşılaşmada her iki takım da birçok net gol pozisyonundan yararlanamadı. Ancak 24. dakikada Alex'in kullandığı köşe atışını iyi takip eden Mehmet Topuz, bir anda kendini unutturup kafayla fileleri sarsarken maçın en kritik hamlesine imza attı.

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.