Kabil-Washington hattında yüksek gerilim

Kabil-Washington hattında yüksek gerilim

ABD yönetimi ile Hamid Karzai liderliğindeki Afganistan hükümeti arasında soğuk rüzgarlar esiyor.

ABD yönetimi ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai arasında son dönemde yaşanan gerginlik, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Afganistan ziyareti ve sonrasında yapılan karşılıklı suçlamalarla yeni bir boyuta taşındı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in cumartesi günü başlayan Afganistan ziyareti sırasında Hamid Karzai tarafından kabul edilmesine rağmen Hagel ile Karzai'nin kameralar karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenlememesi, aradaki soğukluğun son işareti olarak algılandı.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı basın ofisinden yapılan açıklamada, ortak basın toplantısı düzenlenmemesi konusunun kendileri ile bağlantısının olmadığı kaydedildi ve bir anlamda Washington yönetimi suçlandı.

Ancak basın toplantısı krizi, iki ülke arasındaki gerginlikte buz dağının görünen yüzü olarak ifade ediliyor.

İki taraf, son dönemde birçok konuda birbirleri ile ters düştüler. ABD'nin kontrolünde bulunan Bagram Hapishanesi'nin Afgan tarafına devredilecek olması ve Hamid Karzai'nin hapiste tutuklu bulunanlardan bazılarının suçsuzluğunun ispatı halinde serbest bırakılacağını açıklaması, bu anlaşmazlıklardan birisi. ABD, tutukluların salıverilmesinin söz konusu olmadığında ısrar ederken, Karzai ise suçsuz olarak burada tutulduğuna inanılan kişilerin serbest kalacağı sözünden geri adım atmıyor.

Karşılıklı suçlamaların temelinde, gelecek yıl yapılacak seçimin hesapları da yatıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.