İzmirli Ayakkabıcıların Hedefi 19 Milyar Dolarlık Rusya Pazarı

İzmirli Ayakkabıcıların Hedefi 19 Milyar Dolarlık Rusya Pazarı

Ekonomi Bakanlığı desteği ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yürütülen ve ihracatı arttırmayı hedefleyen "Ur-Ge" projesi kapsamında oda üyesi ayakkabıcılar, 13-15 Ağustos 2013 arasında Moskova’ya gidiyor. İZTO Yönetim Kurulu...

Ekonomi Bakanlığı desteği ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yürütülen ve ihracatı arttırmayı hedefleyen "Ur-Ge" projesi kapsamında oda üyesi ayakkabıcılar, 13-15 Ağustos 2013 arasında Moskova’ya gidiyor. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İhracat potansiyeli en yüksek sektörlerimizden birisi olan ayakkabı için 19 milyar dolarlık Rusya çok önemli ve büyük bir pazar.” dedi.

Demirtaş, Ekonomi Bakanlığı desteği ile yürütülen Ur-Ge projesi kapsamında belirlenen sektörlerde ihracatın arttırılmasının ve ihracatçı firmaların yeni pazarlara taşınmasının hedeflendiğini söyledi. Demirtaş, “Odamız şu anda kuyumculuk, plastik, ayakkabıcılık, gelinlik ve abiye, kimya, tıbbi malzemeler ve mobilya sektörlerinde proje yürütüyor. İlk aşamada sektörlerin analizleri yapılıp ihtiyaçları belirlendikten sonra eğitimler veriliyor, ardından pazarlama çalışmaları ve yurtdışı seyahatleri geliyor.” dedi. Proje katılımcılarının da eğitimlerini tamamladığını kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti: “Şimdi sıra yurtdışı pazarlama çalışmalarına geldi. Gidilecek hedef ülkeler belirlendi. Projeye katılan 11 üyemiz, ilk olarak 13-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında Moskova’ya gidiyor. Bu organizasyon, ikili iş görüşmeleri şeklinde olacak. Ayrıca heyetimiz Rus-Türk İşadamları Derneği’ni, Rus-Türk İşadamları Birliği’ni de ziyaret edecek.”

19 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Rusya’nın, ayakkabı sektörünün hedef pazarlarından birisi olduğunu ifade eden Demirtaş, bu sebeple Ur-Ge projesindeki üyelerinin ilk seyahati Rusya’ya yaptığını söyledi. Demirtaş, “Gerek soğuk iklim koşulları gerekse bu tip ürünlerin bir statü sembolü olarak görülmesi nedeniyle Rusya pazarı devamlı büyüyor. Alım gücünün artması da pazarı büyütüyor. Kişi başına yıllık üç ayakkabı tüketimi ile 2,25 olan dünya ortalamasının çok üzerinde. Sadece ayakkabı pazarı, 19 milyar dolara ulaşıyor. Rusya’da tüm deri ürünlerinin ulaştığı toplam büyüklük ise 60 milyar dolar.” dedi. Rusya’nın en fazla deri ürünleri ithal ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye’nin dördüncü, ayakkabı ithalatında ise altıncı sırada olduğunu aktaran Demirtaş, Türkiye’nin en fazla ayakkabı ihracatı yaptığı ülkenin de Rusya olduğunu kaydetti.

Demirtaş, Ur-Ge projesindeki bir sonraki programın, 30 Ağustos’ta İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenecek Micam Fuarı'na stantla katılım olacağı bilgisini verdi. Demirtaş, diğer sektörlerdeki projelerin de sürdüğünü belirterek, “Her sektör için bakanlığımız, 2 milyon dolar destek veriyor. Üyelerimiz, proje kapsamında aldıkları eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sadece yüzde 12,5’ini, seyahatlerin de yüzde 25’ini ödüyor. Odamız, Ur-Ge projesindeki başarı uygulamalarıyla da bakanlığımız tarafından diğer kuruluşlara örnek gösteriliyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.