Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

İyilik Ayı Ramazan

İyilik Ayı Ramazan

“İyilik, güzel ahlaktır; kötülük ise, vicdanını rahatsız eden ve insanların bilmesini istemediğin şeydir.” (Müslim, Birr, 15.)

Diyanet İşleri Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla önemli bir konuyu gündeme taşımakta ve belirlenen konu geniş bir şekilde ele alınmaktadır. Bu sene Ramazan Ayı teması “İyilik Ayı Ramazan” olarak belirlenmiştir. Peki, “İyilik” dediğimiz zaman ne anlamalıyız?

Allahü Teâlâ bizlere iyilik kavramını şöyle anlatmakta: “İyilik; Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman etmektir. Dünya malına olan aşırı sevgiye rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, ihtiyacından dolayı isteyenlere ve kölelere vermektir. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla ödemektir. Sözleşme yaptığında sözüne sadakatle bağlı kalmaktır. Darlıkta, hastalıkta ve cihadın en şiddetli olduğu zamanlarda sabır göstermektir.” (Bakara, 2/177) buyurmakta, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ise iyilik ve kötülük kavramını tanımlarken: “İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir. Kötülük ise insanlar sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.” (Darimi,Buyu’, 2) şeklinde ifade etmiştir.

Kötülüğün çağımızda kat ve kat arttığı bir dönemde iyiliği teşvik etmek, kötülüğe ise engel olmak toplum olarak hepimizin görevidir. İyilik yaygınlaştıkça kötülüğe yer kalmayacak, mazlumların feryadı dinecektir. Kur’an ve sünnetin önderliğinde yaşanabilir bir dünya düzeni kurmak, hayırlı bir nesil yetiştirmek ile mümkün olacaktır. Aile temelinde çocukların gönüllerine ekilen iyilik tohumları ile atılan bu adım, topluma örneklik teşkil edecek ve beklenen İslam modeli, İslam medeniyeti şekillenmiş olacaktır. Birlik ve beraberlik içerisinde, yüreklerin toplu attığı, kardeşliğin hakim olduğu bir ortam, iyiliğin özünü oluşturacaktır.

Ramazan Ayı vesilesiyle iyiliğe bir adım daha atalım. Bağışlayıcı olalım, affedici olalım. Kalp kırmanın, gönül yıkmanın Kabe'yi yıkmaktan daha günah olduğu bilinciyle hareket edelim. Ramazan ile iyileşelim, Ramazan vesilesiyle yapmış olduğumuz hatalara pişmanlık duyalım. Allah’ın rızasını kazanma amacıyla mazluma kol kanat gerelim. Kötülüğü iyilikle bertaraf edelim. Kin, nefret ve düşmanlığın yerine sevginin, iyiliğin hakim olması için mücadele edelim. İyiliğin ve kötülüğün mücadelesine asırlardır şahitlik etmiş bu dünyada, iyiliğin hakim olması için iyilerin safında olmayı, kötülüğün ise karşısında ise bir set gibi durabilmeyi bilelim. Yüce Rabbimizin buyurduğu “İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun.” (Âl-i İmrân, 3/104) şiarıyla hareket edelim. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) “Allah’ım yaşamayı benim için her türlü iyiliği artırma vesilesi yap.” (Müslim, Zikir, 71) duası ile ve “Her iyilik sadakadır.” (Buhari, Edep, 33) anlayışı ile iyiliği hayatımızın her alanına yayalım. “Sermayemiz iyilik, mükâfatımız cennet olsun, bu Ramazan ve her zaman.” mottosuyla iyiliğe bir adım daha atalım.

İyiliğin tüm dünyaya hakim olması dua ve temennisi ile...

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi