İthal otu da vurdu!

İthal otu da vurdu!

Döviz kurundaki esneklik, aktarları da vurdu. Ekonomik sıkıntının yaşandığı bu günlerde yerli otların fiyatında bir değişiklik görülmezken, dolar ile getirilen ithal otların fiyatı, en az yüzde 20-25 oranında yükseldi.

Döviz kurundaki esneklik, aktarları da vurdu. Ekonomik sıkıntının yaşandığı bu günlerde yerli otların fiyatında bir değişiklik görülmezken, dolar ile getirilen ithal otların fiyatı, en az yüzde 20-25 oranında yükseldi. Zammın en fazla geldiği ürünler ise zencefil, tarçın ve karanfil oldu

Kış aylarının kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bu günlerde vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. Özellikle gripten ve soğuk algınlığından korunmak için tercih edilen otlar yine vatandaşın gözdesi oldu. Ot fiyatları ise geçmiş yıllara oranla artışa geçti. En çok kullanılan ve çoğu ithal edilen otların fiyatı yüzde 20-25 oranında yükseldi. Eymen Baharatçılık İşletme Sahibi Mustafa Özince, soğuğa karşı koymak için en etkili silahın yine baharatlar ve otlar olduğunu söyledi. Özince, şifalı bitkilerin kullanımının insanlık tarihi ile başlayıp bugün dünyanın her yerinde yayıldığını da belirtti. Kekik, nane, okaliptus, karabaş, lavanta, papatyanın çok daha fazla tüketildiğini dile getiren Özince, "Zencefil, tarçın, ıhlamur, karanfil de çok kullanılıyor" dedi.

İTHAL OTLARIN FİYATI ARTTI

Zencefil, tarçın ve karanfilin çoğunun ithal ürün olduğunu söyleyen Özince, yerli ürünlerin hiç birine zam yapmadıklarını ve bu ürünleri 3-4 yıldır aynı fiyattan sattıklarını ifade etti.  "Ama dolar ile alım yaptığımız ürünlerde biraz artış oldu" diyen Özince, şunları kaydetti: "Bu artışı da vatandaşımızın zorlanmayacağı şekilde yaptık. 12-15 liraya aldığımız ürünü 25 liraya alır olduk. Almak istesek bile bazen ürün de bulamıyoruz. Dolar yüzde 70 artmışsa, ithalatçı firma önümü göremiyorum deyip yüzde yüz zam yapıyor. Ambalaj ve etiket masrafımız da arttı. Zencefil kalitesine göre geçen yıl 12 ile 15 lira arasında değişirken, bu yıl fiyatı 25'e çıktı. Mesela ıhlamur, tek tek ağaçtan toplanır. Gölgede kurutulur. Alfatoksin olmaması gerekir. Yani küflenmemeli ve havalı bir yerde bakımı yapılmalıdır. Elek üstünde kurutulur. Ihlamuru Bursa İnegöl'den alıyoruz. Ehli kişiler tarafından yetiştirilir ve bakımı yapılır. Kilosu 150. 100 liraya sattığımız ıhlamur da var fakat bu ıhlamur yapraklı."

AZ KÂR ÇOK SÜRÜM YAPILMALI

Piyasada bazı esnafların haksız kazanç içine girdiği ve ürünlere afaki artış yaptığı konusu ile ilgili yöneltilen soruyu da yanıtlayan Özince, "Biz, hiç bir esnafı tenkit etmeyiz. Herkes, kendi hesabını kendisi verecek. Asgari ücretle çalışan insanın da, fakir ve fukaranın da düşünülmesi gerekir. Ürünlerin üzerine az bir kâr oranı koyup, daha çok sürüm yapılması gerekir. Bu, bereketi de artırır. Son olarak şunu söylemek isterim. Artık biz vatandaşa bir ürün tavsiye etmeden, kendileri gelip istiyorlar. Vatandaşımızın tüketim konusunda da bir bilinçlenmesi oldu" şeklinde konuştu.  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.