İşyerlerinin kanser hastalığı: Mobbing!

İşyerlerinin kanser hastalığı: Mobbing!

Türkiye’nin ilk Mobbing ile mücadele derneği olan "Mobbing İle Mücadele Derneği Konya Temsilciliği" açıldı. Derneğin Genel Başkanı İlhan İşman, "Mobbing, işyerlerinin kanser hastalığıdır" dedi

21 ilde temsilciliği bulunan ve 22. temsilciliğini de Konya'da açan Mobbing ile Mücadele Derneği, Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM)'da düzenlediği basın toplantısı ile  hizmete girdiğini kamuoyu ile paylaştı. Basın toplantısına derneğin Genel Başkanı İlhan İşman'ın yanı sıra;  Mobbing İle Mücadele Derneği Konya Temsilciliği görevini üstlenen Adem Fidan, ve yardımcılar Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Avukat Kübra Bağcı da katıldı.   

MOBBİNG ÜLKEYE AĞIR BEDEL ÖDETİR

Kendisinin aynı zamanda Alo 170'in de kurucusu olduğunu ifade eden Mobbing İle Mücadele Derneği Genel Başkanı İlhan İşman, mobbing şikayetlerinin sürekli artışına dikkat çekti. Genel Başkan İşman, yaşanan olayın mobbing olarak nitelendirilmesinin de doğru olmayacağına vurgu yaptı. Bir olayın mobbing sayılabilmesi için belli kriterleri taşıması gerektiğini dile getiren İşman, şunları kaydetti: "Kasıtlı ve sistematik olarak iş yerinde gerçekleşmesi, belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişilik haklarının zedelenmesi, kötü muameleye maruz kalması gerekir. Kul hakkı yemenin dinimizce de yasak olduğu bir ortamda mobbingin yeşermemesi için biz de dernek olarak çaba gösteriyoruz. Mobbing, milli bir meseledir. Mobbing farkındalığını geliştirmeye çalışıyoruz. Ülkemizde müstakil bir mobbing kanunu yok, işlemler genel çerçevelerde yapılıyor. Mobbing milli bir meseledir, iş gücümüzü ortadan kaldırmaktadır, ülkemize büyük bedeller ödetmektedir, çalışan kişi işe gitmemek istememektedir. İş yerinde baskı gören kişi bunun olumsuz yönlerini eve de yansıtır. Boşanmaların yüzde 4’ü mobbing yüzünden gerçekleşmektedir."

MOBBİNG MAĞDURLARI ANTİDEPRESAN KULLANIYOR

Üniversiteler başta olmak üzere çoğu kurum, kuruluş ve özel sektör alanlarında da mobbing uygulamalarının görüldüğüne dikkat çeken İşman, "Aslında bakılırsa mobbing bir hak ihlalidir. İhlalin en büyüğü de insan ihlalidir. Kalifiye insan gücünü yok ettiği için milli bir meseledir. Mobbing insanı bunalıma sürükleyerek intihara ve cinayete sebep oluyor. Mobbingle ilgili verilere baktığımız antidepresan ilaç kullanım oranlarıyla birebir örtüşüyor. Son 5 yılda antidepresan kullanım oranı yüzde yüz altmış arttı. Mobbing özellikle sağlığı etkiliyor. Mobbing mağdurlarının yüzde 82’si ilaç tedavisi görüyor. Mobbingle mücadelenin farkına varmalı ve mücadelemizi sürdürmeliyiz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.