İsviçre’nin 2014 Yılındaki Cumhurbaşkanı Burkhalter Oldu

İsviçre’nin 2014 Yılındaki Cumhurbaşkanı Burkhalter Oldu

İsviçre’nin 2014 yılında devlet başkanlığı görevine Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter seçildi.

İsviçre’nin 2014 yılında devlet başkanlığı görevine Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter seçildi.

Sabah saatlerinde Federal Parlamento’da gerçekleştirilen oylamaya katılan 202 milletvekilinin 183 oyunu alan Neuchatel doğumlu bakan, siyasi kariyerinde ilk defa cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş olacak.

İsviçre Konfederasyonu’nda hükümeti temsil eden bakanlar yedi kişiden oluşuyor. Her yıl Aralık ayının başında görev süresi bir yıl olan Cumhurbaşkanlığı için milletvekilleri bakanlar arasında oylama gerçekleştiriyor. Ülkenin siyasi geleneğinde bakanlar içerisinde en kıdemli olan bakan milletvekillerinin çoğunluk oyunu alarak Cumhurbaşkanlığı görevine getiriliyor. Bir yıl süre ile Konfederasyonu uluslararası alanda temsil eden cumhurbaşkanı aynı zamanda bakanlık görevine devam ediyor. Devlet başkanı diğer bakanlara oranla fazladan bir yürütme gücüne sahip olmazken uluslararası konuları içeren kararlar bakanlar kurulunun ortak kararı ile alınıyor.

Son dönemde iki ülke arasındaki yakın ilişkileri geliştirmek isteyen Didier Burkhalter, Kasım ayında Ahmet Davutoğlu’nun İsviçre’ye gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye’ye stratejik ortaklık teklif etmiş, hem ekonomik hem de siyasi ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.