İsveç’te Yarın Süper Seçim Günü

İsveç’te Yarın Süper Seçim Günü

İsveç’te halk genel, yerel ve bölgesel yöneticilerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor. Anketler her ne kadar muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’yi (Socialdemokraterna) önde gösterse de 2006 yılından bu yana iktidarda bulunan...

İsveç’te halk genel, yerel ve bölgesel yöneticilerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor.

Anketler her ne kadar muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’yi (Socialdemokraterna) önde gösterse de 2006 yılından bu yana iktidarda bulunan Muhafazakar Parti’nin (Moderaterna) sandıktan yeni bir zaferle çıkması da sürpriz olmayacak. Ancak her iki durumda da seçimin akabinde sert koalisyon pazarlıkları yaşanacağı kesin. Zira sağ ve sol blok partileri arasındaki fark çok küçük.

İsveç’te yarın ‘süper seçim’ günü. Halk, parlamentodaki (Rigsdag) 349 milletvekilinin belirleneceği genel seçimler ile 290 belediye meclisi ve 21 bölge konseyinin belirleneceği yerel seçimler için sandık başına gidecek. En son İsveç’in Avrupa Birliği’ne üye olduğu 1995 yılında genel yerel ve bölgesel seçimler aynı yıla denk gelmişti. İsveç’te 3 seçim birlikte yapıldığında buna ‘süper seçim’ deniliyor.

İsveç siyasi tarihinde önemli bir yeri bulunan Sosyal Demokrat Parti yarınki seçimlerle birlikte 8 yıllık muhalefet dönemine son vermek istiyor. Sosyal Demokratlar geçtiğimiz 100 yıl boyunca hiç bu kadar uzun süre muhalefette kalmamıştı.

En son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ciddi bir çıkış gösteren aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin (Sverigedemokraterna, SD) yüzde 4’lük seçim barajını geçerek parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Anketler SD’nin oy oranının yüzde 8 ila 11 arasında değiştiğini gösteriyor. SD yüzde 11 oy alması durumunda parlamentonun en büyük 3. partisi olarak anahtar konuma gelebilir.

İsveç’te ulusal ve yerel bazda politika yapan çok sayıda Türkiye kökenli adayda yarınki seçimlerde yarışacak. Onlardan biri Dündar Güngör. Göçmen nüfusunun yoğun olduğu şehirlerin başında gelen Malmö’de yaşayan Güngör, Sosyal Demokrat Parti’nin belediye meclisi için gösterdiği adaylardan. İsveç Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak kabul etmesinin akabinde öfkelenerek siyasete girdiğini belirten Güngör, göçmen kökenlilerin seçimlere gerekli ehemmiyeti vermemesinden şikayetçi. Göçmenler arasında oy kullanma oranının çok düşük olduğunu belirten Güngör, ‘‘Göçmenlerin kullanmadığı her bir oy, göçmen karşıtı partilere verilmiş bir oy gibidir. Herkes sandığa gitmeli. Dilediğiniz partiye destek verin ama yeter ki sandığa gidin. Bir oy ile kazanan da var kaybeden de.’’ diyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.