'İsrail ile ilişkiler sona erdirilmeli'

'İsrail ile ilişkiler sona erdirilmeli'

Saadet Partisi GİK Üyesi ve Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, “Türkiye, İsrail ile ikili anlaşmalarını, normalleşme süreçlerini ve karşılıklı ziyaret programlarını iptal etmeli” dedi

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi ve Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Çalışkan, Saadet Partisi'nin 16 maddelik Filistin için “Acil Eylem Planının” bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışkan, “İsrail’in Gazze’de işlediği vahşet karşısında acil olarak atılması gereken adımlar var. Vakit kaybedilmemeli” dedi.

İSRAİL'E KARŞI CAYDIRICI YAPTIRIMLAR KARARA BAĞLANMALI

İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) toplantılarının kınama değil, icraat toplantıları olması gerektiğine vurgu yapan Çalışkan, “İİT Bir an önce sürece gerektiği şekilde müdahil olmalı ve zulmü durdurmak için inisiyatif almalı” dedi. D-8 ülkeleri ve Türk Devletler Teşkilatı'nın acilen toplanmasının elzem olduğunu vurgulayan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, “İsrail’e karşı güçlü ve caydırıcı yaptırımlar karara bağlanmalı. İslam ülkeleri İsrail’de bulunan diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini tamamen durdurmalı” şeklinde konuştu.

4-1.jpg

GAZZE İÇİN TÜRKİYE'DE İNSANİ YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILMALI

“Türkiye ve diğer tüm İslam ülkeleri İsrail ile ikili anlaşmalarını, 'normalleşme' süreçlerini ve karşılıklı ziyaret programlarını derhal iptal etmeli” diyen Çalışkan, daha sonra şunları kaydetti: “İslam ülkeleri, İsrail'e destek veren batı ülkelerine petrol gönderimini yavaşlatmayı gündeme almalı ve gerektiğinde petrol sevkiyatını durdurmalı. Türkiye, özellikle Filistin’e ait enerji kaynakları üzerinde İsrail ile yapılan anlaşmalara derhal son vermeli. Öncelikle çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivillerin can güvenliği mutlaka sağlanmalı, hastane, yetimhane, okul, ibadet yerleri gibi alanlar acilen koruma altına alınmalı. İsrail, Filistin topraklarına ve Filistinlilere yönelik silahlı eylemlerini durdurmadıkça İsrail ile siyasi, ticari ve sosyo-kültürel bütün ilişki ve etkinlikler sona erdirilmeli. TBMM’de bir heyet oluşturularak Gazze’de bombalanan hastane ziyaret edilmeli ve oradaki durum hakkında kamuoyu bilgilendirilmeli. İnsani yardımlar için acilen Mısır Refah sınır kapısında bir koridor açılmalı. Gazze’nin yeniden imarı için mali destek çalışması acilen başlatılmalı. ABD ve İngiltere, İsrail’in haksız işgaline destek vermek üzere Gazze açıklarında konuşlanmış olan deniz ve hava kuvvetleri unsurlarını bölgeden derhal çekmeli. Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail’in haksız, hukuksuz işgal girişimine karşı gerekli kararların alınması için diplomatik girişimler acilen başlatılmalı. İsrail’in mevcut siyasi ve askeri karar verici kurumlarının, makamlarının, kişilerin tamamı hakkında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanma süreci için girişimler planlanmalı. İsrail hakkında 'soykırım suçu' temalı yargılama süreci başlatılmalı. Gazze’ye yönelik büyük bir insani yardım kampanyası başlatılmalı.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum