İsrail İle Filistin Washington’da Uzlaşı Arıyor

İsrail İle Filistin Washington’da Uzlaşı Arıyor

ABD yönetiminin uzun süredir çaba gösterdiği İsrail-Filistin barış görüşmeleri Washington’da tekrar başlıyor.

ABD yönetiminin uzun süredir çaba gösterdiği İsrail-Filistin barış görüşmeleri Washington’da tekrar başlıyor. Dışişleri Bakanı John Kerry müzakereleri yönetmesi için eski İsrail Büyükelçisi Martin S. Indyk’i görevlendirdi. Başkan Barack Obama gelişmeleri ‘umut vadeden bir adım’ olarak değerlendirdi.

Filistin tarafının görüşmelerin tekrar başlaması için ileri sürdüğü 104 mahkumun serbest bırakılması şartı pazar günü ABD’nin yoğun temasları sonucu aşıldı. İsrail yönetimi mahkumların serbest bırakılmasını kabul etti. John Kerry bu gelişme sonrası iki taraftan da görüşmelerin başlabilmesi için Washington’a temsilci göndermesi talebinde bulundu. İsrail yönetimi müzakereler için Adalet Bakanı Tzipi Livni’yi, Filistin tarafı ise Saib Erekat’ı Washington’a gönderme kararı aldı.

Washington'da görüşmelerin iki gün sürmesi bekleniyor. Pazartesi akşam yemeği ile başlayacak müzakereler salı günü de devam edecek. İki taraf öncelikle bundan sonraki müzakerelerin tarihi ve yeri konusunu kararlaştıracak. Bununla birlikte İsrail’in Filistin tarafının rahatsızlık duyduğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim planlarının da ilk görüşmelerde gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

MÜZAKERELERİ ESKİ İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ YÖNETECEK

Dışişleri Bakanı Kerry, müzakereleri yönetmesi için ABD’nin en saygın düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı ve ABD’nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk’i seçti.

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak atanan Indyk’in ilk görevi zorlu müzakerleri yönetmek olacak. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan kısa bir törenle kararını açıklayan Kerry, Indyk'in bölgeyi bilen biri olarak gerçekçi bir insan olduğunu ifade etti. Indyk’in barışın bir gecede gelemeyeceğinin farkında olduğunu belirten Kerry, bununla birlikte zorlu barış sürecinin aciliyetinin farkında olduğunu dile getirdi.

OBAMA GELİŞMELERDEN MEMNUN

Başkan Barack Obama da İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin tekrar başlayacak olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Obama, müzakereleri ‘umut vadeden bir adım’ olarak değerlendirdi.
Mart ayında bölgeye yaptığı ziyarette iki tarafın da barış adına derin istek duyduğunu yerinde gördüğünü ifade eden Obama, bunun barış olasılığı ve gerekliliğine yönelik inancını güçlendirdiğini belirtti.
Obama ayrıca Martin Indyk'in, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.