İsraftan kaçınarak başarıya ulaşabiliriz

İsraftan kaçınarak başarıya ulaşabiliriz

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, dünyanın çok hızlı geliştiğini söyleyerek bu değişime ayak uydurabilmek için zaman kaynağını en iyi şekilde kullanmak ve insan gücünden en üst düzeyde yararlanmak gerektiğini bildirdi.

Güven ve denetimin doğal bir sonucu olarak gelişimin meydana geleceğini ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın güçlü sanayi alt yapısı ile üretimde önemli bir üst haline geldiğini söyledi. Konya sanayisinin bugün 1,5 milyar dolar ihracat yaptığını kaydeden Büyükhelvacıgil, gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını birlik ve beraberlik içerisinde her alanda daha çok gelişme sağlanabileceğini söyledi.

Konya ABİGEM Direktörü Mustafa Salman da 2010 yılından itibaren AB ile işbirliklerinin sona ereceğini ve kendi kaynakları ile çalışma yürüteceklerini ifade ederek, yalın üretim temelli yapılan çalışmaların kendi kendine yeterliliği sağlayan önemli konulardan biri olduğunu söyledi. ABİGEM’in yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi veren Mustafa Salman, “Dökümcülük ve ayakkabıcılık gibi sektörlerde kümeleşme çalışmalarının büyük bir hızla sürdürmekte, arabuluculuk merkezi açma konusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Ayrıca ihracat yapmak isteyip de yapamayan sanayici ve iş adamlarımıza da ihracat yönünde desteklerimiz devam etmektedir” dedi.
Geliştirdikleri proje hakkında da bilgi veren Mustafa Salman, yalın üretim tekniğinin israfa karşı bir üretim tekniği olduğunu, projenin ülkenin kalkınması adına önemli bir gayret olarak görülebileceğini bildirdi. Konya’nın israfın az olması nedeniyle önemli merkezlerden birisi olduğunu söyleyen Salman, sanayi sektöründe de israfı önleyerek daha az maliyetle daha çok iş yapılabileceğini bildirdi.
KRİZİ YALIN ÜRETİMLE ATLATALIM
 Konya ABİGEM Uzmanı İbrahim Yerci de dünyanın büyük bir ekonomik kriz yaşadığına dikkat çekerek bu krizi yalın üretim tekniklerini kullanarak aşabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Dünya ihracat hacminin 13 milyon 320 milyar dolar olduğuna dikkat çeken İbrahim Yerci, “İhracatın yüzde 10’unu Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Almanya yapmaktadır. İkinci sırada Çin ve üçüncü sırada Amerika gelmektedir. Türkiye ise dünya sıralamasında 37 milyar dolarlık ihracatı ile 29. sırada yer almaktadır. Yalın üretim tekniklerini kullanarak ve israftan kaçınarak bu sıralamada daha üst seviyelerde yer alabiliriz” dedi. Gerek işletmeler, gerekse sanayi ve ticaret odaları bazında bir hedef belirlemek gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda hareket ederek başarıya ulaşılabileceğini aktaran Yerci, “Hedeflerimizin temelinde kalite olmalıdır. Kaynakları verimli ve doğru kullanarak israfı engelleyici bir üretim metodu uygulamalı ve bu sayede başarıya ulaşabilmelidir” dedi.
Toplantıya katılan KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Haydaroğlu, yalın üretim ve israftan kaçınmanın yabancı olunmayan bir konu olduğunu bildirerek, “Devletler ve milletler ellerindeki fırsatları ıskalayabilirler. Biz bu ıskayı 15-16. yüzyıllarda yaptık. Hakim olduğumuz Akdeniz’deki ticaret üstünlüğümüzü kaybettik. Bu dönemde Avrupa’da sermaye birikimi oldu. Batıdaki sermaye birikimi bilimsel gelişmelerle de birleşince sanayi devrimi kaçınılmaz oldu. Bu dönemde biz bir gelişme sağlayamayarak geride kaldık. Şimdi kaybettiklerimizi yeniden kazanabiliriz” ifadelerini kullandı.
KTO Yönetim Kurulu Üyesi Veli Tekelioğlu ise, küresel rekabetin arttığı bir ortamda yenilik ve inovasyon sağlayarak ayakta kalmanın mümkün olabileceğini söyledi. Başarıyı sağlayan konulardan birinin de verimliliği arttırmak olduğuna dikkat çeken Tekelioğlu, “Yalın üretim ve israfları yok ederek verimliliği artırmak mümkündür. Ama şirketlerimiz bu konuda yeterince ilgili değil. Yalın üretime olan ilgiyi daha da arttırmalıyız” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.