İsraf ortadan kalkacak

İsraf ortadan kalkacak

ABİGEM bünyesinde gerçekleştirilecek olan Yalın Üretim Teknikleri programı kapsamında işletmelerde israfın sürekli olarak azaltılarak daha kaliteli ve daha ucuz ürün yapılması hedefleniyor

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Sanayi Odası bünyesinde hizmet veren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM), işletmelerde israfın önüne geçmek amacıyla 6 ay sürecek “Yalın Üretim Teknikleri” danışmanlık hizmeti başlattı. KTO’da yapılan tanım programında ‘Yalın Üretim Teknikleri’ ile üretimde kalite ve verimliği arttırmak, maliyetleri düşürmek ve işteki problemleri ortaya çıkaracak daha etkin çalışma yollarının bulunması noktasında hedefler anlatıldı. Yerli ve yabancı birçok kişinin katıldığı tanıtım programına Konya ABİGEM Direktörü Mustafa Salman, ABİGEM Uzmanı Özge Öz, Ayşe Yeniocak, İbrahim Yergi, Wener E. Jung, Elizabeth Ann Williams, Peter Wilson katıldı. Konya ABİGEM Direktörü Mustafa Salman, yalın üretim uygulamalarıyla sistemdeki israfların azaltılıp, kaynakların daha fazla değer oluşturmaya yönlendirildiğini söyledi. Mustafa Salman, uygulama ile firmaların karlılığı ve rekabet gücünün artacağını aynı zamanda müşterilerin de kendilerine daha uygun daha kaliteli, daha ucuz ürün ve hizmetleri temin edeceklerini aktardı. Salman, ilk etapta Konya’da 10 pilot işletme ile çalışmaları başlatacaklarına değinerek, uygulamanın tüm sektörlere ve tüm faaliyet alanlarına yayıldığı zaman toplumsal zenginliğin artacağına da dikkat çekti. Yalın üretim paketi ise iki etaptan oluşacak. 1. etap çalışmasında, birim maliyeti azaltılarak, üretilen iş ve teslim süresini artırılacak ve ürün gelişimi, tasarımı, pazarlamasının geliştirmesi sağlanacak. 2. etapta ise mükemmele ulaşabilmek için iyileştirme mantığıyla bir takım teknikler uygulanacak.

SİSTEM İSRAFI AZALTACAK, VERİMİ YÜKSELTECEK
Salman, yalın üretimin önemli kazançlar sağlayacağına da dikkat çekerek, yalın üretimle birlikte israfın azaltılacağını ve verimin yükseltileceğini bildirdi. İsrafın önlenmesiyle, tasarımdan sevkıyata ürün hizmet yaratma aşamalarındaki, aşırı üretim, stoklar, beklemeler, gereksiz işler, gereksiz taşımalar gibi her türlü israf yok edilerek maliyetin düşürülerek müşteri memnuniyeti arttırılması hedefleniyor. Yalın üretimle birlikte piyasa koşullarına uyum esnekliliğinin kazanılması ile nakit akışının hızlandırılması ve firma karlığının arttırılması bekleniyor. ABİGEM Uzmanı Wener E. Jung ise, yalın üretimin israflardan arınarak verimliliği arttırmayı hedefleyen bir yaklaşım olduğunun altını çizerek, işletmenin belini büken israfların yalın üretim ile en aza indirileceğini anlattı. Wener E. Jung, yalın üretimle iş yapmadaki problemlerin ortaya çıkararak, daha etkin çalışma yollarını göstererek, işletmeler ve ülke için önemli bir rekabet ortamı sağlayacağını söyledi.
HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.