Işid Tehdidi Nedeniyle Türk Tırları İran Üzerinden Irak'a Girecek

Işid Tehdidi Nedeniyle Türk Tırları İran Üzerinden Irak'a Girecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kuzey Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Türk tırlarının Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden Irak’ın diğer bölgelerine güvenli biçimde geçişlerini sağlamak için...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kuzey Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Türk tırlarının Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden Irak’ın diğer bölgelerine güvenli biçimde geçişlerini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Yazıcı, İran ile bu konuda formül hazırladıklarını aktardı.

Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Hayati Yazıcı, "Kuzey Irak'taki IŞİD tehdidi nedeniyle Türk tırlarının geçiş güzergahlarına ilişkin alınan daha geniş bir karar var mı? sorusu üzerine sevkiyatı gerçekleştirdikleri güzergahın güvenliğinin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Gerek Irak üzerinden gerekse İran ile yaptığımız ticari faaliyetlerde elbette ki doğrudan doğruya ülke halklarının tüketim ve kullanım materyallerini taşıyoruz ama aynı zaman da bu ülkeler üzerinden diğer ülkelere de transit ticaret yapıyoruz. Bizim elbette ki Kuzey Irak’ a giriş yaparak Irak’ın diğer bölgelerine ürün sevkiyatı yapan taşıyıcılarımız var. Yaşanan olaylar dolayısıyla Irak’ın belli bölgelerinde bir güvenlik sorunu var. Dolayısıyla ticaret erbabı taşıyıcılar mal aktarıcılar bu güvenlik sorununu by-pas etmek için bizde hükümet için seçenekler arıyoruz. Yani hükümetimizin görevi ticaret erbabının önündeki engelleri açmak risk olarak ortaya çıkmış sorunları by-pas edici yeni yollar yeni yöntemler bulmak bir taraftan da o riskleri elbette ki Dışişleri Bakanlığımız diğer unsurlar itibari ile ortadan kaldırılmasına dönük çalışmalara katkı verme. Hükümetimiz Irak’ın değişik bölgelerine ürün taşıyan mal sevkiyatı yapan taşıyıcılarımızın Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden Irak’ın diğer bölgelerine daha güvenli bir biçimde geçişlerine sağlamak için bir formül konuşulmuş bu konuda bir mutabakat var. Ama arzumuz elbette ki dost ülke komşu ülke Irak’ta yaşanan bu güvensizlik ortamının sona ermesi kamu düzeninin tesisi edilmesidir.’’

‘’HABUR SINIR KAPIMIZDA YIĞILMA OLDU’’

"IŞİD'in Kuzey Irak'ta Mahmur Kampı'na girmesiyle yaşanan gelişmelerle bölgedeki Yezidilerin zor şartlarda kalması ve Türkiye sınırına yaklaşmaları konusunda gümrük kapılarına yığılmalar var mı?" sorusuna ise Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Türkiye her zaman ülkesine giren çıkan ile alakalı tedbirleri alır almaya devam eder. Türkiye girişte de çıkışta da güvenlik önlemini göz ardı etmez. Habur sınır kapımızda bir miktar yığılma olmuştur o da IŞİD terör örgütünün eylemeleri dolayısıyla bu konu doğrudan doğruya Dışişleri Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız ile bağlantılı ve elbette ki sınır kapıları olması dolayısıyla Gümrük Ticaret Bakanlığının görev alanlarına giriyor ve gerekli önlemler alınıyor. Önlemler hem Türkiye’nin güvenliğine zarar vermeyecek ve hem de kaçarak kapıya kadar gelmiş insanların yaşam haklarını korumayı hedefleyen çerçevede devam ediyor." karşılığını verdi.

‘’SINIR KAPILARINDA PASAPORTU OLANLARIN GEÇİŞLERİ YAPILIYOR’’

Yazıcı, giriş-çıkışlarda sınırlama olup olmadığı hakkında "Türkiye gümrük kapılarına Irak’ta yaşanan terörist olayları dolayısıyla Türkiye’ye geçmek isteyen Irak vatandaşlarının ellerinde pasaportları olanlarının elbette ki geçişleri yapılıyor. Pasaportu olmayanlar ile ilgili bir bekletme söz konusu. Pasaportu olanlar giriş çıkışı yapılıyor. Türkiye gümrük kapılarına pasaport olmaksızın giriş çıkış yapılan tek kapımız Gürcistan ile Türkiye arasındaki Sarp sınır kapısıdır. Bunun dışındaki diğer kapılarda pasaportu olan insanlara ilişkin engelleme söz konuş değildir." açıklamasını yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.