Isı yalıtımıyla yüzde 70’e varan tasarruf

Isı yalıtımıyla yüzde 70’e varan tasarruf

Binalarda ısı yalıtımı son yıllarda yaygınlaştı. Binaların ısı dengesini sağlayan yalıtım kışın insanların yakıttan da tasarruf etmesine fayda sağlıyor.

Aynı zamanda bina yalıtımları çevrede oluşan gürültüyü konutların içine geçirmiyor. Bu da insanların evlerinde sesiz ve sakin bir ortamda rahat etmelerini sağlıyor. İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, Konya’da kışın soğuk ve yazın da sıcak geçmesi nedeniyle bütün binalarda sağlık açısından yalıtım sisteminin bulunması gerektiğini ifade etti. Konya’ya bina yalıtım sisteminin 2000’den itibaren yayılmaya başladığını kaydeden Çınar, Konya’da bina yalıtımına talebin yüksek olduğunu belirtti. 2002 yılından sonra yalıtımsız bina yapılmasının yasak olduğuna dikkat çeken Çınar, 2017 yılında da binaların kimliklerinin olacağını ve yalıtımsız bina kalmayacağını söyledi. Çınar, “Yalıtımın her binada olması gerekiyor. Binalara yalıtım yaptırılırken mühendis kontrolünde olması önemlidir. Mühendis kontrolünde yapılmayan yalıtım sitemi sağlıklı olmaz” dedi. Yalıtımlı evlerin yalıtımsız evlere göre yüzde 70 ısı tasarrufu sağladığına dikkat çeken İMO Konya Şube Başkanı Çınar, ısı yalıtımıyla enerji tasarrufunun en üst seviyeye çıkarılabileceğinin altını çizdi.

Stroton Proje Satış Koordinatörü Hüseyin Ergun da yalıtımın yapı konusunda kullanıcı açısından önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Konya’da yalıtım sisteminin ilk olarak tek katlı binalara yapıldığını belirten Ergun, 2004 yılından itibaren binalara yaygın olarak yapılmaya başladığını ifade etti. Yalıtımlı binaların ısı kaybını önlediğini ve konutların fiyatlarının da yükselmesine neden olduğunu söyleyen Ergun, “Satın alınan binaya ödenen paranın karşılığında kullanım süresince, kişilerin sağlıklı yaşayabilecekleri ortamların en düşük maliyetle sağlanabilmesi tüketicinin bir binadan bekleyeceği en önemli özelikler arasındadır. Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Binaların ısıtılması amacıyla büyük oranda fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yakılması sonucu yanma ürünü olarak açığa çıkan gazlar, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Isı yalıtımı uygulamaları ile konfor koşullarının oluşturulmasında kullanılan enerji miktarının azalması, küresel ısınma ve hava kirliliğinin artmasını önler. Isı yalıtımı olan yerlerde çevre kirliliği olmaz. Elektrik ve doğalgaz  enerjisinden tasarruf etmiş oluruz. Bu durum ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını da azaltır” dedi.
AHMET KÜÇÜK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.