Irak pazarı keşfedildi

Irak pazarı keşfedildi

Turizmciler, çözüm süreciyle birlikte yönünü Güneydoğu'ya ve savaşın yaşanmadığı Irak'ın kuzeyine çevirdi. Konya'dan Güneydoğu illerine ve Kuzey Irak'ın önemli merkezlerine otobüs seferleri başlıyor

Bir zamanlar Türkiye'nin ve Irak'ın en sancılı bölgeleri olan yerler terör olaylarının ve savaşın bitmesinin ardından yeniden keşfedilmeye başlandı. Turizmciler, Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Zakho ve Duhok gibi tarihi şehirlere turlar düzenlemeye hazırlanıyor. Otobüs firmaları ise Kuzey Irak'taki önemli şehirlere otobüs seferleri başlattı. Konya'dan ise 15 Mayıs'tan itibaren her akşam saat 21.30'da Kuzey Irak'a otobüs seferleri düzenlenecek. Best Van Turizm, Silopi, ve Cizre'ye otobüs seferleri düzenleyecek. Otobüs seferlerinin başlayacak olması en çok Iraklı öğrencileri ve aileleri sevindirdi. Diğer taraftan ise Kuzey Irak'ta çalışan Türk işçiler otobüsle Konya'ya gelebilecek. 4-5 yıl önce Suriye'ye turlar düzenleyen turizm şirketleri ise artık rotasını Kuzey Irak'a çevirdi. Suriye'de yaşanan iç savaş yüzünden bu ülkeye turlarını iptal eden turizm firmaları, Kuzey Irak pazarını keşfetti. Kuzey Irak'taki güvenli ortam ve bölgesel yönetimle olan iyi ilişkiler hem turizmcileri de hem de yatırımcıları bölgeye çekmeye başladı. Konyalı sanayiciler ise Suriye pazarındaki zararını Kuzey Irak pazarına girerek, kapatmak istiyor.

DOĞU'NUN GÜZELLİKLERİ KEŞFEDİLECEK

Öte yandan Türkiye'de başlatılan çözüm süreci ekonomik anlamda meyvelerini vermeye başladı. Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğu’da terör olaylarını durdururken, kamu ve özel yatırımlarına doping oldu. Yıllarca terör baskısını yaşayan illerden olan Hakkari, Şırnak, Bingöl, Muş, Van gibi iller tarihlerinin en büyük kamu ve özel yatırımına kavuşuyor. Bu iller önemli tarihi ve doğal güzellikleri de sahip. Turizm firmaları önümüzdeki aylarda Doğu ve Güneydoğu illerine de turlar düzenlemeyi planlıyor. Konyalı işadamları da Doğu ve Güneydoğu ile Kuzey Irak'a yatırım yapmaya başladı. Kuzey Irak, Konya ihracatında önemli bir yer tutuyor. Konya'nın büyük inşaat firmaları, Kuzey Irak'ın en gelişmiş şehri olan Erbil'e yatırım yapmaya başladı. Konyalı sanayiciler ise Kuzey Irak'a ihracatını her geçen yıl artırıyor.

OTOBÜS SEFERLERİ DOPİNG OLACAK

Best Van Turizm tarafından Konya-Kuzey Irak otobüs seferleri de başlıyor. Günde bir otobüs Kuzey Irak'taki önemli şehirlere gitmek üzere Konya Otogarı'ndan hareket edecek. Firma bir zamanlar adı terör olaylarıyla sık sık anılan Güneydoğu'nun şehirlerine de otobüs seferleri düzenleyecek. İhtiyaca göre seferler artırılacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Best Van Turizm Konya Sorumlusu Mehmet Sarı, “Best Van Turizm 23 yıldır Van merkezli olarak Türkiye’nin bir çok noktasına ulaşım sağlamaktadır. Firmamız, son yıllarda Irak, İran ve Gürcistan’ın belirli bölgelerine sefer başlatmış ve yurtdışı ulaşımı için yatırımlar yapmıştır. 15 Mayıs'ta ise Konya-Kuzey Irak seferini başlatıyoruz. Bu Konya'da ilk olacak. Bu sefere en çok Konyalı sanayiciler ve onların çalışanları ile burada eğitim alan Kerküklü öğrenciler sevinecek. Konya'dan Kuzey Irak'a gitmek isteyenler daha önce Aksaray'dan gidiyordu. Bu seferler onların işini kolaylaştıracak. Konyalılar artık 15-16 saatte Kuzey Irak'a ulaşacak. Her gün bir sefer olacak” dedi. Çözüm süreciyle birlikte bölge illerinin yatırım almaya başladığını dile getiren Sarı, “Özel sektör bölgeye yatırım yapmaya başladı. Ön yargılar da kırılmaya başladı. Konyalı sanayiciler de bölgede ve Kuzey Irak'a yatırım yapmaya başladı. Kuzey Irak'ta çok sayıda Konyalı işçi de var” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.