İnternet Explorer Microsoft'u yaktı

İnternet Explorer Microsoft'u yaktı

Daha önce de rekabeti ihlâl ettiği gerekçesiyle ceza ödeyen Microsoft, şimdi de Avrupa Komisyonu tarafından web tarayıcı seçeneği sunmadığı gerekçesiyle 561 milyon euro cezaya çarptırıldı

Avrupa Komisyonu'nun Çarşamba günü Brüksel'de aldığı kararla Microsoft'a 561 milyon euro ceza verdi. Tekel karşıtı olabilmesi için daha önce Microsoft'u uyararak, firmanın işletim sistemi Windows kullanıcılarına internet tarayıcıları konusunda seçenek sunmasını isteyen düzenleyici kurum, ilk kez bir firmayı cezalandırıyor. Bu durum, Google gibi şirketlerin benzer cezalar almasına yol açabileceği şekilde yorumlanıyor.

Avrupa Birliği rekabet komiseri Joaquín Almunia, "Elbette bu gibi kararlar tam uyum gerektirir ve uyulmaması hâlinde ciddi müeyyideler uygulanır." dedi. AB'nin tekel karşıtı düzenlemeleri Microsoft'un daha önce 2,26 milyar euro cezaya çarptırılmasına sebep olmuştu.

Microsoft: "Teknik bir hata oldu, özür dileriz"

Microsoft ise yaptığı açıklamayla bu problemin teknik bir hatadan kaynaklandığını ve tüm sorumluluğu alarak, özür dilediklerini belirtti. Yapılan açıklamada komisyona durumun tam ve tarafsız değerlendirmesi sunulduğu, ileride benzer hataların yaşanmaması için yazılım geliştirme ve ilgili süreçlerin bu hatayı önlemek üzere güçlendirileceğini içeren ibareler de yer aldı.

Komisyon, şirketin dünya genelinde elde ettiği kârın yüzde 10'una kadar varabilen cezalar verebiliyor, ancak genelde ceza miktarları daha düşük tutuluyor.

Anti tekel cezasında rekor Intel'in
Bugüne kadar en yüksek anti tekel cezası 2009 yılında Intel'e verilmişti. İşlemci ağırlıklı olmak üzere bilgisayar pazarında tekel olma iddiasıyla 2009 yılında verilen ceza, 1,4 milyar dolardı. Intel ise kararın temyizden dönmesini bekliyor .

Microsoft da önceki suçlamalarla ilgili temyiz başvuruları yapmasına karşın, bu sefer aynı şekilde hareket etmeyip Google ile olan rekabete odaklanması bekleniyor. Microsoft da, Google'ı komisyona şikayet eden firmalar arasında yer alıyor.  

Söz konusu cezanın, 2009 yılında Microsoft'un Avrupa'daki Windows kullanıcılarını sadece Internet Explorer'a yönlendirmek yerine web tarayıcı konusunda seçenekler sunmasını gerektiren kararın uygulanmaması sebebiyle alındığı belirtiliyor. Microsoft, kararı uygulamadı, ancak geçen yıl problemi kabul etti ve kullanıcılardan özür diledi. Özür metninde hatanın teknik bir sorundan kaynaklandığı belirtildi ve daha sonra Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarına bir güncelleme sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.