İnşaat darbe aldı

İnşaat darbe aldı

Birçok sektörün lokomotifi olan inşaatta bu yıl seçim dolayısı ile yatırımların yavaşlaması, Avrupada yaşanan ekonomik kriz ve dolardaki dengesizlik nedeniyle beklenen hareketlilik olmadı

Yaz mevsiminde artan iş hacmi ile piyasada önemli faaliyet dallarından biri olan inşaatta bu yıl beklenen hareketlilik olmadı. Yapı ve imalat işlerinin devam etmesine rağmen, satışlar konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten inşaat firmaları, bunu bankaların kredi faiz oranlarını yükseltip, kredi miktarlarıı düşürmesine bağlıyor. Talebin az olması nedeniyle üretim de geçtiğimiz yıllara göre daha az.

SEÇİM İNŞAATI YAVAŞLATTI

Konuyla ilgili değerlendirme aldığımız Can İnşaat Mühendislik Limited Şirketi Genel Müdürü Remzi Can, birçok sektörün lokomotifi olarak bilinen inşaatta imalatın devam etmesine rağmen satışların az olduğunu dile getirdi. 12 Haziran’da yapılan seçimin öncesinde ve sonrasında yatırımcıların ilerde ne olacağını düşünemediği için yatırım yapmaktan çekindiğini söyleyen Remzi Can, “Sektör seçim dolayısı ile en az bir ay kaybetti. Sonrasında Merkez Bankası faizleri yükseltti. Şu an yeni satış sıkıntılı. Ama imalat devam ediyor” dedi.

İNŞAATTA MALİYETLER YÜZDE 50 ARTTI

İnşaat sektörünü etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesinin de maliyetlerin yüzde 50’ye varan oranlarda artması olduğunu ifade eden Remzi Can, “Başta demir olmak üzere inşaatta kullanılan temel malzemelerin hepsi büyük oranlarda zamlandı. Demir fiyatları geçe yıla oranla neredeyse yüzde 50 oranında arttı. Çimento, kum, tuğla gibi genel inşaat malzemelerinde de bu artış kendisini gösterdi. Geçen yıl bir daireyi sattığımız fiyata bu yıl maliyetini dahi kurtaramıyoruz” diye konuştu. İnşaatı açık bir fabrika olarak nitelendiren Remzi Can, “İnşaat, 10 binlerce insanın çalıştığı lokomotif bir alandır. Sektör bu yıl istediğini yapamamıştır. Çünkü bir taraftan imalat devam ederken, diğer taraftan da satışlar yapılarak süreklilik sağlanmalıydı. Şimdi imalat sürüyor ama satış yapamıyoruz” dedi. Maliyetlerin artması, bankaların kredileri kısıtlaması, Merkez Bankası’nın kredi faiz oranını yükseltmesi gibi nedenlerin inşaatçıları da yatırımlar konusunda temkinli olmaya ittiğini belirten Can, “Fiyatların ne olacağı belli değil. Önceden çok miktarda malzeme alıp stok yaparken, şimdi ise küçük parçalar halinde alıp fiyatların netleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

YAPI DENETİMİ DE, MALİYETLERİ ARTIRDI

İnşaatta maliyetlerin artmasında yapı denetimi uygulamasının da etkili olduğunu kaydeden Can İnşaat Genel Müdürü Remzi Can, “Konya’da 27 tane yapı denetimi firması var. Bunlar kendi aralarında anlaşmışlar en küçük bir indirim dahi yapmıyorlar. Proje maliyetlerimiz yüzde 40 oranında arttı. Biz de artan maliyetleri müşterilerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Şu an daire fiyatlarımız geçtiğimiz yıldan yaklaşık olarak yüzde 10-15 daha fazla” dedi.

YATIRIMCININ GÖZDESİ AHMET ÖZCAN CADDESİ

İnşaat firmalarının vatandaşın talebine göre yeni imar alanlarında yoğunlaştığını ve bunun başında ise Ahmet Özcan Caddesi’nin geldiğini bildiren Remzi Can, “Ahmet Özcan Caddesi, şehir merkezine yakın olmasına rağmen sessiz, sakin, trafik sorunu yaşanmyan bir cadde. Ayrıca bu bölgede imar da çok güzel hazırlanmış. Bütün binaların parkları, otoparkları, yeşil alanları düşünülmüş. Bu nedenle Ahmet Özcan Caddesi üzerindeki binalar çok talep görüyor” dedi. 

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.