İndirim devam etmeli

İndirim devam etmeli

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi gerektiğini, ayrıca doğalgazla birlikte elektrik fiyatlarında da en az yüzde 20 indirimin olmasını beklediklerini söyledi

1 Şubat 2009 tarihinden itibaren doğalgaz fiyatlarında evlerde yüzde 17, sanayide ise yüzde 18 indirim uygulaması hayata geçti. Toplumun bütün kesimlerinde, özellikle de ekonomik krizle birlikte büyük zorluklar yaşayan sanayicilerde olumlu karşılanan doğalgaz indiriminin elektrikte de olması gerektiği belirtiliyor. Doğalgaza gelen zamlarla birlikte elektriğe de zam geldiğine işaret edilerek, doğalgazdaki indirimin önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarına da yansıtılması isteniyor.

ELEKTRİKTE DE EN AZ YÜZDE 20 İNDİRİM YAPILMALI
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, doğalgaza gelen indirimin sevinçle karşılandığına işaret ederek, bu indirimin ciddi bir rahatlamayı beraberinde getireceğine vurgu yaptı. 
Mustafa Dinç, doğalgaza bir yıl içerisinde gelen yüzde 75 zamlarla birlikte elektrikte yüzde 95 civarında zam yaşandığını, doğalgaza yapılan zammın ardından hemen elektriğe de yapıldığını anımsattı. Bu yüzden doğalgazın ardından elektrikte de indirim yapılması gerektiğinin altını çizen Mustafa Dinç, elektriğe yapılacak indirimin ise doğalgaza yapılan indirimden daha fazla olması gerektiğine dikkat çekti. Dinç, artışta olduğu gibi indirimde de elektriğe yapılan zamların fazla olmasını isteyerek, doğalgaza yapılan yüzde 17’lik indirimin elektrikte en az yüzde 20 olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
DOĞALGAZDAKİ İNDİRİMİN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR
Doğalgaza yapılan indirimin sevindirici olmasına rağmen önümüzdeki günlere yönelik çekingeleri olduğunu aktaran Mustafa Dinç, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yılın bu zamanına göre doğalgazda yüzde 80’e varan zam yaşandı. Bakanlık fiyatların artmasını dövizdeki yükselmeden kaynaklandığını söylemişti. Enerji fiyatları düşüşe geçti, petrol 150 dolardan 40 dolara kadar düştü, ancak doğalgazda indirime gidilmedi. Fiyatların 7 ay öncesine göre belirlendiği, indirimin de önümüzdeki aylarda yapılacağı belirtildi. Şimdi ise beklenen indirim yapıldı. Doğalgazdaki bu indirimin devam etmesi gerekiyor. Çünkü geçmişteki kurla yapılan hesaplamalara göre vatandaş 6 boyunca sabretti.”
SEÇİME DÖNÜK BİR UYGULAMA MI?
Doğalgazda indirim beklentilerine rağmen Enerji Bakanının ‘günümüz dolar kuruna bakacağız’ şeklinde açıklamalar yaptığına atıfta bulunan Mustafa Dinç, birkaç ay önce doğalgaza zam yaparken 6 ay öncesinin kurunu baz alan bakanlığın şimdi ise bunu devam ettirmek yerine hemen günümüz kurunu baz almasının yanlış olacağını ifade etti.
Mustafa Dinç, ayrıca doğalgaza yapılan indirimin rutin bir uygulama değil de, yerel seçimler öncesi ‘ben yaptım’ mantığıyla sunulmaya çalışıldığına da işaret etti.
SANAYİCİ AÇISINDAN OLUMLU GELİŞME
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk de enerji fiyatlarında ciddi yükselmeler olduğunu hatırlatarak, yapılan indirimin sanayici tarafından olumlu bir gelişme olarak görüldüğünü söyledi. Selçuk Öztürk, Türkiye’nin en önemli zorluklarından bir tanesinin enerjiyi sürekli ithal etmek zorunda kalması olduğuna da dikkat çekti.
İMALAT SEKTÖRÜNDE TEŞVİK NİTELİĞİNDE
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, doğalgaz fiyatlarında sanayide yüzde 18 oranında indirime gidilmesinin, firmaların girdi maliyetlerini düşüreceğine dikkati çekerek, indirimin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Hüseyin Üzülmez, “Sanayide en önemli girdi maliyetleri arasında yer alan enerjide fiyatların düşmesi, özellikle içerisinde bulunduğumuz ortamda son derece önemlidir.”dedi.
Sanayi kesiminin yüksek girdi maliyetleriyle dünya piyasalarıyla rekabet etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Başkan Üzülmez, “Doğalgaz fiyatlarının sanayide yüzde 18 oranında indirime gidilmesini ve indirimlerin devam edeceği yönündeki açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz. Yüzde 18’lik doğalgaz indirimi sanayide, imalat sektöründe bir anlamda ‘teşvik’ niteliği taşıyacaktır. Aynı zamanda doğalgaz fiyatlarındaki düşüş, enflasyona da olumlu etki yapacaktır.”diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.