IMF Küresel Büyüme Tahminlerini Düşürdü

IMF Küresel Büyüme Tahminlerini Düşürdü

IMF Küresel Büyüme Tahminlerini Düşürdü

IMF Küresel Büyüme Tahminlerini Düşürdü Uluslararası Para Fonu (IMF), kısa bir süre önce 2014 yılına ait büyüme tahminlerini azalttığını açıklamıştır. Dünya Ekonomik Görünüm raporunda değişikliğe giden IMF, Nisan ayında %3.6 olarak yaptığı tahmini %3.4 seviyesine çektiğini belirtmektedir. Analizciler bu değişikliğin temelinde ilk çeyrekte gözlenen zayıflığın etkilerinin hissedilmeye devam etmesinin (özellikle de Amerika Birleşik Devletleri'nde) ve Çin ekonomisinin azalan dış talep dolayısıyla yavaşlamasının yer aldığını belirtmektedirler. Güncelleme raporunda Rusya'nın ekonomik aktivitelerinin artan küresel tansiyona bağlı olarak düşüş kaydettiğine de dikkat çekilmektedir.

Yaşanan gelişmeler kredi derecelendirme kuruluşlarının Rusya'nın kredi notunu azaltmasına ve doğal olarak bu ülkeden yüklü miktarda para çıkışına yol açmıştı. Jeopolitik risklerden ötürü petrol fiyatlarında yaşanan hızlı artışın da küresel ekonomiler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği endişeleri de bulunmaktadır. Finans piyasaları ise ABD'nin uzun vadeli borçlanma oranlarının hızlı bir artış sergileyebileceğinden endişe etmektedir. Küresel yavaşlamadan gelişmekte olan ekonomiler de nasibini alacak gibi görünmektedir. Nisan raporunda %4.9 olarak açıklanan (gelişen ülkelere yönelik) büyüme beklentileri %4.6 seviyesine düşürülmüştür. Bu rakamlar önümüzdeki haftalar içerisinde değişikliğe uğrayabilir.

Avrupa Topluluğunun Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımlar uygulaması bölgede işlerin daha da kızışmasına neden olabilir. Rusya'nın finans, enerji ve savunma sanayilerini hedeflemesi beklenen ek müeyyideler hiç şüphesi ki Avrupa Topluluğu ekonomilerine zarar verecektir. Neticede Rusya, Avrupa Topluluğunun önemli ticaret ortakları arasında bulunmaktadır. Döviz piyasası ve hisse senetleri yatırımcıları bu hafta temkinli davranmayı tercih edecektir. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşan ayrılıkçılara verdiği desteği sürdürmesi ve Orta Doğu'da yaşanan gerginliğin devamı petrol ve hareketlendirecek potansiyele sahiptir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.