"İktidarın bu çağrımıza kulak vereceğini düşünüyoruz"

"İktidarın bu çağrımıza kulak vereceğini düşünüyoruz"

Konya Ovası'nda ayçiçeği hasadının başlamasına rağmen taban fiyatlarının hala açıklanmadığını kaydeden KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, ayçiçeği taban fiyatının 6,5 liranın altında olmaması gerektiğini söyledi

Ay çiçeği taban fiyatları henüz açıklanmadı. Üreticiler girdi maliyetlerinin artmasından vatandaşlar ise artan yağ fiyatlarından şikâyetçi. Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda yüzde 125 ile yüzde 150, mazotta yüzde 35, tohumda yüzde 40 enerji maliyetlerinde yüzde 35-40 fark meydana geldi. Girdi maliyetlerindeki artış tezgâhlarda ki yağ fiyatlarına yansıyor.

YAĞ BARDAKLA SATILIR HALE GELEBİLİR

Girdi maliyetleri düşürülmezse vatandaşların bardaktan yağ almak zorunda kalabileceklerini belirten Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Gübrede son bir yıl içerisinde inanılmaz bir artış yaşadı. Geçen sene 1400 TL’ye aldığımız üre gübresinin fiyatı bu yıl 4 bin 400 TL oldu. Geçen yıl 2 bin 800 TL’ye satılan taban gübresi 6 bin 600 TL’ye satılmaya başladı. Çiftçimiz artan bu girdi maliyetinin altında eziliyor. Bir yandan üretim zorluğu ve fiyat farkıyla uğraşan çiftçimiz öte yandan kuraklıkla uğraşıyor. Bu yıl kuraklık olmasından dolayı verimlerde düşüş meydana geldi. Bazı bölgelerimizde kuyularda suların çekilmesi ve kanallardan su verilememesi nedeniyle hasat yapılamayan yağlık ayçiçeği tarlalarımız bulunmaktadır. Bazı çiftçi kardeşlerimiz artık ay çiçek ekmekten vazgeçiyor.”

17-1-1200x800.jpg

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLSÜN

Artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkati çeken Bestil, sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçilerimize şuanda yapılacak en büyük destek girdi maliyetlerinin düşürülmesi olacaktır. Şuanda ay çiçek üretimi yapan çiftçi kardeşlerimiz girdi maliyetlerinin yükü altında eziliyor. Artık devletin buna müdahale etmesi gerekiyor. Taban fiyatları istenilen istenilin rakamlarda olmazsa bunun faturasını gene vatandaşla ödeyecek. Marketlerde 100 TL altında ay çiçek yağı bulunamaz nale gelecek. Ancak devletimiz girdi fiyatlarında ki artışa müdahale ederse, üretim yapan çiftçiden 1 TL gibi sembolik bir rakam olarak KDV farkı alınmalı. Ay çiçek üretiminde devletimizin ton başına verdiği 500 TL’yi 1000 TL’ye çıkarmalı. Böylece çiftçide rahat bir nefes alacaktır. Ay çiçek üretimi ne kadar az olursa vatandaşlarda aynı şekilde pahalıyı yağ tüketirler. Çiftçiye verilecek destekle girdi maliyetleri düşürülürse marketlerde yağ fiyatları da aynı şekilde düşecektir. Biz hem üretim yapan çiftçimizi hem vatandaşlarımızın cebini düşünüyoruz girdi maliyetleri düşürülürse ve çiftçiye destek artarsa taban fiyatları üreticiyi etkilemez ancak bu şartlar altında şuan taban fiyatının en az 6,5 TL olması gerekiyor”

17-2-1200x800.jpg

“AYÇİÇEĞİ ALIM FIYATI 7 LIRA OLMALIDIR”

Ayçiçeği alım fiyatının kilogram başına 7 lira olması gerektiğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, şöyle konuştu: “Bilindiği üzere ayçiçeği borsası açıldı. Ülkenin birçok yerinde ayçiçeği fiyatı 4 lira 75 kuruş ile 5 lira 150 kuruş arasında değişiyor. 2020 yılında yağlık ayçiçeği fiyatları borsada 4 lira 70 kuruş olarak kapanmıştı. Bu bir yıllık süreçte gübreye yüzde 125, mazota yüzde 35, tohuma yüzde 40, enerjiye yüzde 35 zam yapıldı. Bu girdilerin ortalama artışı yüzde 50’lileri buluyor. Ayçiçeği üreticileri dört gözle, ayçiçeği destek primlerinin 2’ye katlanmasını ve ayçiçeği ithalatının hasat döneminde durdurulmasını hükümetten talep ediyorlar. Aksi halde borsa fiyatları bu şekilde devam ederse ayçiçeği üreticileri zarardadır. Çünkü girdilerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 arttığı ve kuraklığın etkisini gösterdiği bir dönemde ayçiçeği kilogram fiyatının 7 lira olması lazım. Borsada ayçiçeğinin bu fiyatı bulana kadar iktidarın tedbir alması gerekiyor”

17-3-1200x800.jpg
İKTİDARIN ÇAĞRIMIZA KULAK VERECEĞİNİ UMUYORUZ”
“Özellikle Trakya başta olmak üzere, Konya ve İç Anadolu’nun birçok bölgesinde çiftçilerimiz cazip bir fiyat bekliyorlar” diyen Yokuş, “Türkiye’nin dört bir yanında da Ziraat odalarımızın ayçiçeği fiyatı konusunda çağrıları var. Onlarda bu dönemde kayıpların telafisini bekliyorlar. Umarım siyasi iktidar çiftçimizi ve özellikle ayçiçeği üreticilerimiz mahcup etmez. İktidarın bu çağrımıza kulak vereceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum