İhracatçı Rusya İle İlgili Yaptırımlara Temkinli

İhracatçı Rusya İle İlgili Yaptırımlara Temkinli

İhracatçı Rusya’nın yaptırıma karşı yaptırım kararına karşı temkinli olup konunun her yönü ile ele alınmasından yana.Ukrayna ile siyasi sorunları bulunan Rusya’ya ticari yaptırımlar uygulayan ülkelere Moskova’dan cevap geldi. Devlet...

İhracatçı Rusya’nın yaptırıma karşı yaptırım kararına karşı temkinli olup konunun her yönü ile ele alınmasından yana.

Ukrayna ile siyasi sorunları bulunan Rusya’ya ticari yaptırımlar uygulayan ülkelere Moskova’dan cevap geldi. Devlet Başkanı Vladimir Putin de Moskova'ya yaptırım uygulayan ülkelere aynı şekilde karşılık verileceğini dile getirdi. Buna göre Rusya’nın ABD, AB, Avustralya, Kanada ve Norveç menşeili gıda ürünlerinin ithalatının yasaklandığını açıklandı. Ambargo meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleri ithalatlarını kapsıyor. Rusya’nın açıklamalarını yorumlayan ihracatçılar da siyasi olayların hoş olmadığını, ancak ticari anlamda Rus halkının gıda ambargosuna tabi tutulmasını da doğru bulmadıklarının vurguladı. Rus halkının gıdasını Türkiye’den karşılayabileceğini belirten ihracatçılar, şunları kaydetti:

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun:

“Rusya Federasyonuna yönelik ihracatımız son dönemlerde artıyordu. Son durum balıkçılık sektörünün lehine olabilir. Ruslar daha çok Yunanistan’dan balık ithalatı yapıyordu. Bu durumda Yunan balıkçıları geri planda kalacak. Rusya’ya ihracatımızın yüzde 30’u bulacak şekilde artabileceği kanısındayım.”

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Latif Ünal:

“Bu kararın altyapısını iyice ele almak gerekir. Bir anda bayram havası estirmek, ‘ihracatımız patlayacak’ demek doğru olmaz. Böyle yaparsak içeride de gereksiz yere fiyatların artmasına neden oluruz. Rusya Federasyonu’nun aldığı bu kararı iyi anlamak lazım. Altyapısını görmek, iç yüzünü öğrenmek ve nasıl uygulanacağını takip etmekte fayda var. İyi anlamadan hayata nasıl geçirileceğini görmeden yorumda bulunmak yanlış olur. Ayrıca Rusya yaş meyve sebze sektöründe senelerdir çalıştığımız bir ülke. Bu kararın devam etmesi, ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Ancak, Rusya bizden ne gönderirsek alacaktır diye tahminde bulunmak da yanlış, Çünkü gıda ithalatında çok sıkı denetimler yapıyorlar. Bu denetimlerin gevşemesi, kolaylık sunması gibi bir beklenti de olmamalı. Rusya Federasyonu ile son senelerde ticari bağlarımız artmaktadır. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında yaptığı denetimler ve uyguladığı disiplin, Rusya Federasyonu tarafından başka ülkelere örnek teşkil edecek kadar iyi durumdadır. Dolayısıyla iyi bağlarımız devam etmektedir. Bu karar uygulanırsa tabii ki ihracata olumlu yansıyacaktır. Ancak gelişmeler yakından takip etmek ve temkinli yaklaşmak gerekir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.