Hüyük'te çiftçilere anız uyarısı

Hüyük'te çiftçilere anız uyarısı

Konya’nın Hüyük ilçesinde, başlayan hububat ürünlerindeki hasat sezonu sebebiyle üreticilere anız yakılmaması uyarısı yapıldı.

Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, çiftçilerden hem kendi tarlaları, hem de komşu ekili alanların zarar görmemesi için anız yakmamaları istendi. Anız yakma yerine çiftçilere anızlı toprak işlemede kolaylık sağlayan anız parçalama makinelerinin ve anıza direk ekim makinelerinin kullanılması önerildi. Açıklamada, hasat zamanının başlaması ile birlikte anız yangınlarının yeniden gündeme gelmeye başladığına vurgu yapılarak üreticilere şu uyarılar yapıldı:
"Ekimde kolaylık sağlayan bu işlem toprağa zarar verdiği gibi bazı zararlıların düşmanı olan faydalı böcekleri de yok etmektedir. Çiftçilerimiz özellikle hasat dönemi sonrası ekim yapılacak arazilerde toprak işlemenin kolaylaştırılması, iyi bir tohum yatağının hazırlanması gibi sebeplerle anızları yakmaktadır. Oysa anızı yakmakla toprak erozyona açık hale gelmekte, organik maddeler ve mikroorganizmalar azalmakta, hava kirlenmekte ve en önemlisi de toprak çoraklaşmaktadır. Bu nedenden dolayı ekosistem büyük ölçüde zarar görmektedir. Ayrıca, valiliğimiz tebliği ile anız yakmak yasaklanmış olup her türlü sebeplerden meydana gelebilecek anız yangınının komşu tarlaya geçmesini engelleyecek şekilde hububat tarlalarında anızdan arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullakla sürülmüş emniyet bandı oluşturulması gerekmektedir. Emniyet bandı oluşturmayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'na göre 189 lira idari para cezası kesilecektir. Anız yakanlar hakkında ise 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre dekar başına 35 liralık idari para cezası uygulanacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.