Hükümet istihdam paketini tamamladı

Hükümet istihdam paketini tamamladı

Yeni kurulacak kabinenin ilk işlerinden biri istihdam paketi olacak. Ekonomi bürokrasisinin bir süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketi büyük ölçüde tamamlandı.

Ekonomi bürokrasisinin seçimden önce hazırladığı istihdam paketine son şeklini yeni hükümet verecek. Pakette şiddet gören kadınlara istihdamda öncelik verilmesi ve il bazında teşvik de var.

Paketin son şeklini yeni hükümet verecek. Paketin, Orta Vadeli Program, Mali Plan ile birlikte eylül ayında açıklanması planlanıyor. Hükümetin, 2023 vizyonuna uygun olarak hazırlanan pakette, istihdamın artırılması konusunda radikal kararlar yer alıyor.

Paketin hedefleri ise dört ana başlıkta toplandı. Buna göre istihdam paketi ile 2023 yılında işsizlik oranı yüzde 5’e düşürülecek, istihdam oranı ise yüzde 50’ye yükseltilecek. Yine aynı tarih itibariyle tarım dışı istihdamın büyüme esnekliği 0.10 puanlık artışla 0.52 seviyesinden 0.62 seviyesine çıkarılacak. Tarım dışı sektörlerde 2009 yılı sonunda yüzde 30 olan kayıt dışı istihdam oranı da yüzde 15’e indirilecek.

İl bazında teşvikler geliyor

Pakette, istihdamın artırılmasına yönelik halen uygulanmakta olan vergi ve prim teşviklerinin tamamı yeniden düzenleniyor. Bu çerçevede, teşviklerde işsizlik oranlarının yüksek olduğu bölgelerin dikkate alınması öngörülüyor. Örneğin işsizlik oranının yüksek olduğu Adana ve Mersin gibi illerde, istihdamın artırılmasına yönelik teşvikler de daha fazla olacak.

Yatırımcıların bu bölgelerde daha fazla yatırım yapmaları ve istihdamı artırmaları sağlanacak. İstihdam paketinde, işsizlik maaşı, işsizlik maaşından yararlanma kriterleri de değiştiriliyor. Buna göre, işsizlik ücretini almak daha kolaylaşacak. Ücret de daha yüksek olacak.

Yine yıllardır gündemde olan esnek çalışma sistemi, kıdem tazminatlarının tek bir fonda toplanmasına yönelik düzenlemeler de, pakette yer alacak. İstihdam paketinde, kadınlara yönelik özel düzenlemeler de yer alıyor. Bu doğrultuda özellikle kocasından şiddet görmüş, sığınma evlerinde kalmak zorunda kalmış kadınlara işe yerleştirme konusunda özel düzenlemeler getiriliyor.

Hapse girmiş kadınlara da, iş bulma konusunda ayrıcalık tanınacak. 8HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

58 BİN UZMAN ALINACAK

İşsizlere psikolojik destek de verilecek

UZUN süre işsiz kalanlara psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek. Ayrıca İş Kurumu’nun da yapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, işsizler için işsizlik koçları görevlendirilecek.

Her işsizin bir koçu olacak. Türkiye İş Kurumu yeni yapılandırma sürecinde 5 bin yeni uzman alacak. Özürlülerin istihdamı konusunda da büyük adımlar atılacak ve 55 bin boş özürlü kadrosunun doldurulması amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.