Hukuka bakış açımız farklı!

Hukuka bakış açımız farklı!

Almanya Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulrich Meier-Tesch, "Türkiye ile hukuki alanda farklı bakış açılarına sahibiz. Almanya'da 3 bin Türk cezaevlerinde buna karşılık Türkiye'de 50 Alman vatandaşı tutuklu" dedi

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulrich Meier-Tesch, gazeteciler ile sohbetinde, ülkesinde adi suçlara karışmış ve hapiste olan 3 bin tutuklu Türk olduğunu, buna karşılık Türkiye’de ise 50 olan Alman vatandaşı olup, bunlardan 10 ya da 12’sinin terör suçları nedeniyle cezaevinde olduklarını söyledi.  Bu Alman vatandaşının silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak, yardım ve yataklık etmek gibi suçlardan yargılandığını dile getiren Meier-Tesch "Bu örgütler arasında IŞİD, PKK-KCK, DHKP-C ve FETÖ ile ilişkili olanlar bulunuyor. Tutuklandıkları illere baktığımızda İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Erzurum, Erzincan, İskenderun dikkati çekiyor. 50 vatandaşımızın hiçbiri de hükümlü değil sadece tutuklu. Hukuk Bölümü olarak bunların ilk davalarına giriyor, davanın gidişine göre durumlarını takip ediyoruz. Ayrıca avukatlarından da bilgi alıyoruz. Türkiye’de başları derde giren Alman vatandaşlarına hukuki destek vermek temel görevlerimiz arasında. Fakat her bir duruşmaya kapasitemiz yok. Bu tür durumlarda avukatlardan bilgi alıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de 15 bin Alman vatandaşının yaşadığını kaydeden  Meier-Tesch, "Bunların bize adres bildirimi yapma gibi bir zorunluluğu yok. Bunların büyük bir kısmı Antalya'da yaşıyor. Almanya'da ise 3 milyon civarında Türk yaşıyor. Bunların büyük bir kısmı Almanya vatandaşı oldu.

ALMAN VATANDAŞLARI ALMANYA'DA YARGILANSIN

Türk yargı sisteminin verdiği kararların meşruiyeti ile ilgili bir soruya ise Meier-Tesch, Türkiye mahkemelerinin bir suçla ilgili yaptığı yargılama sonrası ceza vermesinin meşru olduğunu belirterek "Ancak bunun doğru olup olmadığını bilemem. Ben Türkçe bilmeyen birisi olarak yargılamayı anlayamadan Alman mahkemeleri ile kıyaslamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak IŞİD, PKK gibi terör örgütleri ile ilişkilerinden dolayı örneğin Türk mahkemelerinden yargılanan Alman vatandaşları Almanya’da da yargılanır. Bununla birlikte FETÖ için kimi durumlarda bu sözkonusu değil. Mesela kişi Bank Asya’ya para yatırmış ve Türkiye’de bundan ceza almışsa aynı durum Almanyaiçin geçerli değil" dedi.

TUTUKLU ALMANLARIN SERBEST BIRAKILMALI!

Gazeteci Deniz Yücel'in gözaltı süreci ve serbest bırakılma süreci hakkında da bilgi veren  Meier-Tesch, "Deniz Yücel'in tutuklanması iki ülke arasında gerilime neden oldu. Deniz Yücel ve diğer Alman vatandaşların serbest bırakılmasını talep ettik. Fakat Deniz Yücel'e yönelik özel olarak talep de bulunmadık. Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Almanya Büyükelçiliği olarak Türkiye'de tutuklu bulunan vatandaşlarımızın hukuk sürecini takip ediyoruz. Bunların yanı sıra pasaportunu kaybedenler oluyor. Trafik kazası geçiren vatandaşlarımız oluyor. Burada yaşayan veya turistik gezilere gelen tüm vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgileniyoruz" diye konuştu.

IRKÇI SALDIRILARDAN ÇOK RAHATSIZIZ

Almanya'da Türklere yönelik artan ırkçı saldırılar hakkında soruları da cevaplandıran Meier-Tesch, şunları söyledi: "Irkçı saldırılar geçmişte de oluyordu maalesef. Her ülkede olduğu gibi Almanya'da da ırkçı gruplar var. Irkçı saldırılara yönelik cezai yaptırımlar da bu insanları saldırılardan vazgeçmiyor. Alman devleti bu olayların en aza indirilmesi için hassas bir şekilde çalışıyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.