Her şey yoluna girdi

Her şey yoluna girdi

Ligde ilk 10 hafta itibariyle bazı dalgalanmaların olduğunu ancak ikinci yarıda her şeyin rayına girdiğini belirten, MHK Başkanı Oğuz Sarvan: Türk hakemliği her gün ileriye gidiyor dedi.

Türkiye Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan ile Turkcell Süper Lig’de düdük çalan FIFA kokartlı Selçuk Dereli, FIFA kokartlı Cüneyt Çakır ve Tolga Özkalfa açıklamalarda bulundu. Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, hakemlerin kamp dönemi hakkında bilgiler vererek, federasyonun gün geçtikçe ekonomisinin daha iyi hale geldiğini belirterek, “Bununla birlikte hakemlere yansıyan bütçe de artıyor. Geçmişte de kamp olayı yapılmak istendi, fakat şartlar oluşmamıştı. Daha önce derbi maçının hakemleri kendi imkanlarıyla otellere giderek kampa giriyorlardı ve biz bunu genişlettik. İkinci yarının başında da, söylemiştik hakem hataları oluyordu. Eleştiriler gelmeye başlamıştı, alacağımız tedbir olarak ta bu kamp olayını söylemiştik. Hakemlikte en ileri gitmiş olan ülke İtalya, bizde onlardan esinlenerek böyle bir işe girdik. Bu uygulamayı başlattığımız günden itibaren gözlemci notlarında çok belirgin bir yükseliş oldu. Bu nedenle de faydalı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Oğuz Sarvan, İlk yarıda hakemleri mümkün olduğu kadar eşit maç vermeye özen gösterdiklerini belirterek, “İkinci yarıda bunu bir inceledik. İkinci yarıda maçlar daha sıkıştı ve daha önemli hale geldi. bundan dolayı da, maçların selameti ön plana çıktı. Yani bir hakem her hafta maça gidebilir, bir tanesi de hiç gitmeyebilir. Sezon sonu yaklaştıkça felsefemiz de bu oluyor” dedi.

FIFA kokartlı hakemlerden Selçuk Dereli de, kamp uygulamasının kendileri için güzel bir olay olduğunu ifade ederek, “Bu tür uygulama Avrupa’da bir kaç ülkede yapılıyor. Bütün hakemler maç öncelerinde hep birlikte oluyoruz, antrenmanlarımızı yapıyoruz. Daha önce kendi imkanlarımız ile çalışıyorduk. Bura da sadece Türkiye’deki maçları değil Avrupa’dan gelen maçları da izleme fırsatı buluyoruz ve bir nevi eğitim alıyoruz. Pozisyonlar değerlendirilip bir fikir alış verişinde bulunuluyor. önemli katkı sağladığını düşünüyorum” dedi. Selçuk Dereli, saha içindeki pozisyonları en iyi değerlendirebilecek kişinin hakemler olduğunu ifade ederek, “Bu kadro da bulunan hakemlerin hemen hemen hepsi en az 15 yıllık hakem. Buralara gelirken nerdeyse bine yakın maçlar yönetip geliyorlar. Hakem sahadaki pozisyonu ekrandan izleyenlerden çok çok daha net görebilir. Dolayısıyla hakem ekran başında ki izleyicilerden çok daha farklı algılayabilir. Bunun eğitimlerini aldığı için hakem zaten bu tecrübeyi ve beceriyi kazanıyor” diye konuştu. Selçuk Dereli, son olarak hedefleri ile ilgili, “Benim önümde daha 6 yıl var, bir FIFA hakemiyim, ama hedeflediğim yere daha gelmedim. Ama çalışmalarım devam ediyor. Önümüzdeki 6 yıl içinde bu nu da başarmak istiyorum” diye konuştu.
Turkcell Süper Lig hakemlerinden Tolga Özkalfa ise, maç için de hiçbir futbolcuya ön yargılı olup olmadıkları ile ilgili açıklamasında, “Benim Turkcell Süper Lig’de 5. yılım ve ben hiç bir futbolcuya karşı ön yargılı olmadım. Hiç bir hakem de böyle bir ön yargıda bulunmaz. Tabi yorumcuların söyledikleri tamamen kendilerini bağlıyor. Biz maçla ilgili hazırlığımızı takımda kim topla daha fazla buluşmuş, kim oyunda ne kadar kalıyor, gibi istatistiki bilgilere bakıyorum. Ben bir takımın oyuncularını ve oyun sistemini bilmek zorundayım. Fakat bu bir oyuncuya ön yargılı yaklaşmak olmaz” dedi.
FIFA kokartlı hakemlerden Cüneyt Çakır ise, Avrupa’da maç yönetmekle Türkiye’de maç yönetmek arasında fark olduğunu ifade ederek, “Hem futbol yani oynanan oyun açısından Avrupa ile Türkiye arasında fark var. Orada da itirazlar oluyor. Hatta Barcelona - Chelsea maçının 35. dakikasında yapılan bir faul sonrasında, Yaya Toure kart istedi, hakem de kendisini kırmadı ve itirazından dolayı sarı kartı kendisine gösterdi. Bizim Türkiye de bu tür hep tartışılır bu dışarıda olmuyor denir. Bu bir şampiyonlar ligi yarı final maçı ve hakem düşünmeden kartı gösterdi demek ki yurt dışında da bu tür pozisyonlar oluyor” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.