Her oto kiralanmaz, herkese oto kiralanmaz

Her oto kiralanmaz, herkese oto kiralanmaz

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatile gidecek olanlar, öğrenciler ve özellikle izinli olarak memleketlerine gelen gurbetçiler oto kiralama şirketlerine başvurarak araç kiralıyor

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatile gidecek olanlar, öğrenciler ve özellikle izinli olarak memleketlerine gelen gurbetçiler oto kiralama şirketlerine başvurarak araç kiralıyor. Özellikle Haziran ve eylül ayları arasında işlerinin yoğunlaştığını ve bazen talebi yetiştiremediklerini bildiren oto kiralama şirketi işletmecileri, oto kiralamanın riskli bir iş olduğunu olası bir kaza ve benzeri durumda hem kendilerinin hem de müşterilerin mağdur olduğunu bildirdi.

Bir oto kiralama şirketinin işletmecisi olan Abdullah Ödevci, oto kiralama işinin hem müşteri, hem de oto kiralamacılar açısından riskli yönlerini anlattı. Kiralanabilecek bir otomobilin değerinin en az 20 bin TL olduğunu dile getiren Abdullah Ödevci, “Bir arabanın maliyeti kaskosu ve vergileri ile birlikte yıllık 30 bin TL’yi bulabiliyor. Arabayı günlük ortalama 70 ile 120 TL arasında bir değere kiralıyoruz. Bu kiralamada da ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bizden aracı kiralayan kişi, bir başkasına emanet veriyor. Ehliyetsiz olan bu kişi kaza yaptığında tüm masraflar bize kalıyor, ayrıca kasko ödeme yapmıyor. Hatta öyle ki, sahte kimlikle, sahte ehliyetle aracı kiralayıp, satanlar olduğunu dahi duyduk. Bazen kiraladıkları arabayla kaçakçılık yapanlar dahi oluyor. Bu tür durumlarda kendimizi aklayıncaya kadar biz sıkıntı çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

5 YAŞIN ALTINDAKİ ARAÇLAR KİRALANMIYOR

Bu tür durumlara önlem olarak tüm araçlara GPS sistemi taktıklarını ve araçları sürekli olarak takip ettiklerini söyleyen Abdullah Ödevci, kiralanan araçların günlük bedelinin ise markasına ve modeline göre değişmekle birlikte 70 ile 120 TL arasında değiştiğini bildirdi. Araba kiralayanların da artık bilinç kazandığını ve ucuz olan yerine sağlam olanı tercih ettiğini bildiren Ödevci, “Artık 5 yaşın altındaki araçlara talep gösterilmiyor. Müşteri geldiğinde ilk olarak aracın modelini soruyor. Çünkü kiralık araçlar 5 yıldan sonra çok yıpranmış oluyor. Bu nedenle araçlarımızın modelini sürekli olarak yenilememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yaz döneminde işlerinin hızlandığını bildiren Abdullah Ödevci, “Üniversiteden mezun olan gençler, memleketlerine gitmeden önce bir tatil yapmak istiyor. Tatile giderken de rahat edebilmek için araba kiralıyor. Bunun yanında yaz döneminde gurbetçiler izinli olarak memleketlerine geliyor. Onlar da rahat bir tatil geçirebilmek için uzun süreli olarak araba kiralıyor. Bunun yanında kısa süreli işleri olanlar da bu işlerini halledebilmek için araç kiralıyor” dedi.

ARAÇ KİRALARKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?

Araç kiralamanın oto kiralama şirketlerine olduğu kadar vatandaşa yönelik de riskli yönlerinin olduğunu bildiren Abdullah Ödevci, art niyetli işletmelerin akla hayale gelmeyen yöntemlerle müşterileri mağdur duruma düşürebileceğini dile getirdi. Ödevci, araba kiralanırken uyulması gereken kuralları da şu şekilde sıraladı: “Mümkün mertebe referanslı ve güvenilir kişileri tercih edin. Aracın rent a car kaskolu olmasına özellikle dikkat edin. Bu işi yapanlar dışında kimseden araç kiralamayın. Kiralanacak aracı teslim almadan önce iyice kontrol edin, bırakırken de yine kontrol ederek teslim edin. Her marka ve modeldeki araç oto kiralamaya uygun değildir. Elektronik sistemi fazla olan araçları kiralamamaya özen gösterin. Çünkü bu tür araçlar hor kullanıldığında daha çabuk arıza verebilir.”

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.