Hakem rolünü bilmeli

Hakem rolünü bilmeli

UEFA Hakem Eğitimcisi Larsen, iyi bir hakemin oyuncu olmadığını, bir yönetici olduğunu ve hakemin oyun içindeki rolünün ne olduğunu bilerek ona göre bir yönetim ortaya koyması gerektiğini söyledi

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından düzenlenen 49. Uluslararası Hakem Semineri, sona erdi. UEFA’nın geçen yıl bazı yıldızlar turnuvasında 6 hakemli sistemi denediğini belirten Larsen, bu yıl Avrupa liglerinde yıldızlar ve gençlerde 6 hakemli sistemin uygulanmaya başlanacağını ve 180 maçın 6 hakemle oynanacağını söyledi. UEFA’nın bu projeye çok önem verdiğini anlatan Larsen, “UEFA Başkanı Platini ve mevcut yönetimi 6 hakemi denemek istiyor. Çünkü penaltı bölgesinde öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki hakem ve yardımcı hakemlerin karar vermesi zor oluyor. Kararları insanlara bırakırsak o zaman televizyonun üzerimizdeki baskısını azaltabiliriz. Ancak her maça 6 hakem koyamayız. Eğer göremezse hakem hata yapabilir” diye konuştu.
SİYAH-BEYAZ HATALAR
Jorn West Larsen, hatalı penaltı kararı veya hatalı kırmızı kart göstermenin siyah-beyaz hatalar olduğunu ifade ederek, “Bunun Türkçesi bariz hatadır. Hakemlerin cesur olmasını istiyoruz, ama hatalı bir penaltı kararı önemli bir hatadır. Bu da sık oluyor” dedi. Hakemlerin kart göstereceği oyuncuyu iyi tespit etmesi gerektiğini vurgulayan Larsen, “Oyuncunun forma numarasını iyi görmek, oyuncuyu doğru yakalamak lazım ki yanlış oyuncuya kart göstermesin. Kırmızı kartlık pozisyonu kaçırırsa bu da siyah-beyaz bir hatadır. Maalesef bunu da çok çok görüyoroz. Bazen kırmızı kartlık pozisyonda sarı kart veriliyor” şeklinde konuştu.
“Sarı kart verdiğiniz oyuncuları asla unutmayın” diyen Larsen, şöyle devam etti:
“Çünkü bu çocuk gider birazdan bir aptallık daha yapar. Top dışardayken notlarınıza bakıp, hatırlamaya çalışın. Sonra bu oyuncuları kodlamaya çalışın, sarı saçlı, esmer gibi. Başka bir pozisyon olursa ikinci sarı kart gösterince defterinize bakmadan ‘evet buna ikinci sarı gösterdikten sonra kırmızı göstereceğim’ deyin.” Larsen, ofsaytın yardımcı hakemin sorumluluğunda olduğuna dikkati çekerek, “Eğer yardımcı hakemin yanlış ofsayt kararı verir ve bir gol geçersiz sayılırsa, işte bu da siyah-beyaz hatadır. Hem Türkiye’de hem Avrupa’da gereğinden fazla ofsayt gösteriliyor” dedi.
UEFA’NIN YENİ HAKEM PUANLAMA SİSTEMİ
Jorn West Larsen, sunumunda UEFA’nın gözlemcilerin hakemler için verdiği yeni puanlama sistemini de anlattı. UEFA’nın bu sistemle hakemlerin puanlanmasına ilişkin bir standart yakalamayı hedeflediğini kaydeden Larsen, şunları söyledi: “Eğer hakem iyi bir maç çıkarırsa, gözlemci olarak 8.3, 8.4, 8.5 verebilirsiniz, daha yukarı çıkarabilirsiniz. Ancak penaltı kaçırdığı zaman ve kırmızı kart göstermesi gerekirken göstermediyse bu puanı 7.9’a indirmeniz gerekiyor. Eğer hakem iyiyse bütün maç için 8.0-8.2 puan verirsiniz, ama bariz bir hata yaparsa 7.8 puan vermeniz gerekiyor. Hakem maçın genelinde iyi değilse bu durumda 7.7 veya daha düşük puan vermeniz gerekiyor. Bir maç içinde hakem iki siyah-beyaz hata yapıyorsa bu durumda gözlemci 7.4 vermek zorunda. Tabii hakemin daha kötü olduğunu düşünüyorsanız daha da düşük puan verebilirsiniz.”
BAZI DURUMLARDA PATRON OLDUĞUNUZU GÖSTERMEK ZORUNDASINIZ
Larsen, hakemlerin pozisyonlara yakın olması, maç öncesi özellikle penaltı bölgesindeki durumlar için yardımcı hakemleri bilgilendirmesi, formda ve maça iyi konsantre olması ve son olarak zor durumlarda doğru kararları alması için yürekli ve cesur olması gerektiğini söyledi. “Uluslararası platformda üst klasman hakem olmanız için oyuncuları ve oyunu etkin bir şekilde yönetebilmeniz gerekiyor” diyen Larsen, şöyle devam etti:
“Karşınızdaki insanı okuyabilmeniz, etkin düşünmeniz ve anında hareket geçmeniz gerekiyor. Bazı durumlarda patron olduğunuzu göstermek zorundasınız. Sesinizi yükseltmek, oyuncuya dik bakmak hedeflediğiniz yolda etkin bir yöntem olabilir. Oyuncu size meydan okuyorsa çok da sakin olmayacaksınız. Dik duracaksınız. Ancak oyunculara dokunmak, itmek yok. Türkiye’de çok zor maçlar olduğunu biliyorum. Geçen yıl böyle maçlara geldim. 22 futbolcu birbirine girebiliyor. Türkiye’de ateşli oyunlar olduğu için mutlu olmanız lazım. Siz burada oyuna doğru müdahale ederseniz Avrupa’da maçlar için hazır olursunuz.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.