Güvence Der Başkanı Kaya: Güvence Hesabı Hukuki Bir Kurum Değil

Güvence Der Başkanı Kaya: Güvence Hesabı Hukuki Bir Kurum Değil

İnsan Hakları ve Güvence Hesabı Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvence Der) Başkanı Bekir Kaya, Güvence Hesabı'nın hukuki kimliği bulunmadığına dikkat çekti. Kaya, "Güvence Hesabı'nın hukuki yapısının tanımsız olduğu ve hesabın...

İnsan Hakları ve Güvence Hesabı Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvence Der) Başkanı Bekir Kaya, Güvence Hesabı'nın hukuki kimliği bulunmadığına dikkat çekti. Kaya, "Güvence Hesabı'nın hukuki yapısının tanımsız olduğu ve hesabın kanuni kimliğinin bulunmadığı ortadır. Bunun doğal sonucu olarak Güvence Hesap hakkında açılan davalar taraf teşkili noktasında sorun teşkil etmezken, Güvence Hesabı'nın açtığı davaların tamamı yok hükmündedir." dedi.

    Güvence Hesabı'nın kendini kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak göstermeye çalışsa da kamu hizmeti veren meslek kuruluşlarının özelliklerinin hiç birisini taşımadığını dile getiren Güvence Der Başkanı Bekir Kaya, Güvence Hesabı'nın hukuki kimliğinin olmadığını açıkladı. Güvence Hesabı'nın yetkisiz olarak yaptığı harcamalardan oluşan tüm zarardan Türkiye Sigortalar Birliği'nin sorumlu olduğuna değinen Kaya, "Özellikle Güvence Hesabı tarafından herhangi bir norma tabi olmadan verilen kararların tamamı sorgulanmalıdır. Güvence hesabı kendisini Hazine Müsteşarlığı'nın bir birimi gibi görmektedir. Oysa Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının en önemli şartlarından birisi de bağımsız olmasıdır. Hesabın bu şekildeki davranışları keyfiyetin en açık göstergesidir. Hesaptan zarar görenlerin mutlaka dava açması gerekmektedir." diye konuştu.

    "HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KENDİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEMEKTEDİR"

    Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün Güvence Hesabı konusunda kendine yapılan şikayetleri değerlendirme noktasında çok yetersiz kaldığına değinen Kaya, "Sigortalıların ve mağdurlarının haklarının korunması görev olarak verilen Müsteşarlık bu görevini fazlasıyla ihmal etmektedir. Hazine Müsteşarlığı çok açık şekilde görevini suistimal etmektedir. Sigortalıların korunması görevini yerine getirmemektedir." ifadelerine yer verdi.

    Güvence Hesabı'nda 700 milyon TL tutarında bir paranın biriktiğine dikkat çeken Kaya, hesabın yıllık ödemelerinin bu tutarın çok altında olduğunu söyledi. Kaya, "Yıllık ödemeler 2013 yılında 58 milyon TL olmuş bu tutarın ne kadarının rücu yoluyla geri alındığı ise bilinmemektedir." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.