Güney Afrika’da Tehlikeli Grev Başladı

Güney Afrika’da Tehlikeli Grev Başladı

Güney Afrika'da 2008’de 34 madencinin polis kurşunlarına hedef olduğu Marikana’da yeniden grev başladı.

Güney Afrika'da 2008’de 34 madencinin polis kurşunlarına hedef olduğu Marikana’da yeniden grev başladı. Ücret artışı isteyen madencilerin Wonderkop Stadyumu’na toplanması ile polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Maden İşçileri Birliği ve İnşaat İşçileri Sendikası’nın (AMCU) organize ettiği grevin bu sefer yasal olduğu bildirildi. Stadyumu dolduran madencilerin Devlet Başkanı Jacop Zuma ve iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Genel Sekreteri Gwede Mantashe’yi geleneksel dansları ile protestesto ettikleri gözlendi.

Anglo American Platinum (Amplats), Impala ve Lonmin madenlerinde çalışan AMCU üyeleri, ücretlerin yeni işe alınanlar için 12 bin 500 Rand (1150 dolar) kıdemliler için ise en az iki katına çıkarılmasını talep ediyor. Öte yandan şirketler, AMCU’nın isteklerini, platine olan talebin düşmesi ve üretim maliyetlerinin artmasından dolayı karşılanamaz buluyor.

Impala Platinum, grevlerin arefesinde dün gece Rustenburg şehrindeki operasyonlarını durdurdu. Şirket, 2008 katliamını örnek vererek, çalışanlarının güvenliği için grevlerin bitimine kadar madeni açmayacağını duyurdu.

Polis sözcüsü Thulane Ngubane ise, provakoterlere izin vermeyeceklerini, kimsenin malına ve canına zarar gelmemesi için teyakkuzda olacaklarını söyledi.

Ağustos 2012'de Lonmin şirketinin Marikana’daki madeninde yapılan yasadışı grevde, polis madencilere ateş açmış, 34 kişiyi katletmişti. Devam eden şiddet olaylarında toplam 4’ü güvenlik görevlisi 44 kişi hayatını kaybetmişti.

Güney Afrika dünyanın en büyük platin üreticisi. 513 bin kişi madenlerde çalışıyor. Platin'de grevler başlarken, altın madenlerinde başlayacak grevler şimdilik ertelendi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.