Gül: Barış, Güvenlik Ve İstikrar Her Zamankinden Daha Önemli Hale Geldi

Gül: Barış, Güvenlik Ve İstikrar Her Zamankinden Daha Önemli Hale Geldi

BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nun “Liderler Diyalogu: Vizyondan Eyleme” başlıklı oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, belirsizlik ve karmaşa çağında ekonomik krizin küresel etkilerinin halen sürdüğ.

BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nun “Liderler Diyalogu: Vizyondan Eyleme” başlıklı oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, belirsizlik ve karmaşa çağında ekonomik krizin küresel etkilerinin halen sürdüğünü kaydederek, “Tüketim alışkanlıklarımız ciddi endişe kaynağı. Bazıları aşırı tüketirken diğerleri kıtlıkla karşı karşıya. Bu dengesizlik düzeltilmeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nun “Liderler Diyalogu: Vizyondan Eyleme” başlıklı oturumuna katılarak bir konuşma yaptı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası toplumun son 40 yıldır sürdürülebilir kalkınmayı tartıştığını kaydederek, daha önce çevresel faktörlere odaklanıldığını, artık sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik ve sosyal boyutlarının da ele alındığını söyledi.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN AZALMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Doğal kaynakların yok olmaya yüz tutması, biyolojik çeşitliliğin azalması, iklim değişikliğinin dünyaya etkisi gibi konuların herkesin ortak sorumluluğunda olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu sorunlarla ekonomik büyümeye sekte vurmadan mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, “Belirsizlik ve karmaşa çağında” ekonomik krizin küresel etkilerinin halen sürdüğünü, enerji ve gıda fiyatlarının oynak ve artmakta olduğunu kaydederek, iyi yönetişim, barış, güvenlik ve istikrarın her zamankinden daha önemli hale geldiğini kaydetti. Bu faktörlerin, kaynakların etkili kullanımı, sosyal refah ve kalkınmaya etki ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu sınamalar karşısında bazı prensiplere sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğini belirterek, adil, kapsayıcı, gelecek nesillere alternatif seçenekler bırakacak ve geleceğin fırsatlarını engellemeyecek şekilde politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“BAZILARI AŞIRI TÜKETİRKEN DİĞERLERİ KITLIKLA KARŞI KARŞIYA”

Cumhurbaşkanı Gül, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinin temel öncelik olması gerektiğini, bu konuda ülkeler ve bölgeler arasında farklı uygulamalar olduğunu aktararak, “Tüketim alışkanlıklarımız ciddi endişe kaynağı. Bazıları aşırı tüketirken diğerleri kıtlıkla karşı karşıya. Bu dengesizlik düzeltilmeli” dedi. Bu konuda tecrübelerin paylaşılması gerektiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu paylaşımın teknoloji transferiyle birlikte götürülmesini isteyerek, “Amaç çok açık: muhtaçları elimizden geldiği kadar desteklemek. Türkiye olarak dünyanın en az gelişmiş ülkelerinin sıkıntılarının hafifletilmesi gereğine güçlü bir şekilde inanıyoruz” diye konuştu.

ORTA VADE GÖZDEN GEÇİRME KONFERANSI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPMA TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Gül, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın 2011 yılında Türkiye'de düzenlendiğini hatırlatarak, İstanbul Eylem Planı kapsamında kabul edilen ve 2015 yılında yapılması planlanan Orta Vade Gözden Geçirme Konferansı'na ev sahipliği yapma teklifini yineledi.

Bütün ülkelerin büyümeye ve refaha ihtiyacı olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Ancak refahımız, gezegenimizin tahrip edilmesi, kaynaklarımızın tüketilmesi ya da ortak geleceğimizin gölgelenmesi pahasına olmamalı” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.