Gübre ve mazot desteği ödemeleri başladı

Gübre ve mazot desteği ödemeleri başladı

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Konya'da bugün başlayan gübre ve mazot desteği ödemelerinin çiftçiyi bir ölçüde rahatlatacağını söyledi.

Çöklü yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarlasından yeterli miktarda ürün kaldıramayan ya da ürünü değerinde satamayan çiftçinin yeni ekim dönemine ekonomik yönden güçsüz girdiğini belirtti.
Devletten destek bekleyen çiftçinin imdadına gübre ve mazot desteği ödemelerinin yetiştiğini dile getiren Çöklü, ödemelerin Konya'daki Ziraat Bankası şubelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren başladığını anlattı.
Dekara gübrede 3.82 TL, mazotta da 2.90 TL olarak ödeme yapıldığını ifade eden Çöklü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının daha önce açıklanan destekleme ödeme miktarlarında bu yıl yüzde 10 indirime gittiğini dile getirdi.
Bugün başlayan destekleme ödemelerinin çiftçiyi bir ölçüde rahatlatacağını anlatan Çöklü, şunları kaydetti:
''Yapılan bu ödemelerin miktarları beklentilerimizin altında. Girdi maliyetleri enflasyonun üzerinde olduğu halde, gübre ve mazot desteğine enflasyon oranında zam yapıldı. Örneğin en çok kullanılan fenni gübreler arasında bulunan DAP gübresinin kilogramı 2007 yılında 0.7 TL iken bugün aynı gübrenin fiyatı 2 YTL'ye çıktı. Bu nedenle, bundan sonraki destekleme ödemelerinde girdi maliyetlerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Buna rağmen destekleme ödemelerinin çiftçinin tarlaya inmeye başladığı dönemde yapılması yararlı oldu. Hububat çiftçisi aldığı bu parayla azotlu gübre satın alarak tarlasında kullanacak. Çiftçi, mazot desteği ödemesiyle de ilkbahar dönemindeki tarla hazırlama faaliyetleri için mazot tedarik edecek.''
Öte yandan sonbahar ve kış yağışların Konya Ovası'na yeterli düzeyde düştüğünü, yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Çöktü, ''2009 yılında hububatta yüksek rekolte bekliyoruz. Hasat dönemine kadar TMO'nun da yeniden yapılandırılarak, piyasada fiyatların çok aşağı düzeylere inmemesini sağlayacak şekilde piyasaya müdahale etmesini istiyoruz. TMO, hasat döneminde piyasaya gerekli müdahaleleri yaparsa hububat çiftçisi mağdur olmayacaktır'' diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.