Grip ve zatürre aşısı olmalı mıyız?
Dünyada ve Türkiye’de corona virüs hız kesmeden can almaya devam ediyor. Son zamanlarda vaka ve ölüm sayılarında çok ciddi bir artış var. Bu artış sadece ülkemizde değil tüm dünyada görülmektedir. Rusya’dan sonra ABD de aşı çalışmalarında büyük gelişme yaparak ekim –kasım ayında aşı çıkarabileceği açıkladı.
**
Bu illet tüm insanların psikolojisini bozdu. Çoğu insanı eşinden dostundan arkadaşından anasından babasından ayırdı. Bir tarafta kafaya çok takan bir kesim diğer tarafta bana bir şey olmaz veya hiçbir şeyi umursamayan kesim var. Hastalık belirtileri olup test olmayan hasta olup dışarıya çıkan kişileri duyuyoruz. 600-700 vakaları görüp Sevinirken tekrar bu seviyeleri görmek beni çok üzüyor gerçekten.
**
Dokuzuncu ayın girmesi ile artık sonbahara sonrasında kış mevsimi bizi bekliyor. Corona virüs kış mevsiminde diğer hastalıkların gelmesiyle etkisini artırdığını biliyoruz. Bu sebepten zatürre ve grip aşısı olalım mı olmayalım mı gibi sorular aklımıza takıldı. Çok sayıda başvuru olup aşıda sıkıntı yaşanacağı söylendi. Birçok insanımızı akciğer iltihaplanması zatürre nedeniyle kaybettik. Sağlık bakanlığı verileri şuan %7,6 gibi ciddi bir oran bence; corona virüsün en önemli özelliklerinden biri, onu diğer virüslerden ayıran başlıca özelliği hızla akciğerlere yerleşme ve adeta boğulmaları andıran nefes darlıklarıyla insana acı çektirip ağır bir zatürreye yol açması. Bu nedenle özellikle önümüzdeki günlerde muhtemel bir zatürreden korunmak ve bu nedenle de aşılanmak özellikle bazı yaş gurupları için çok önemli olabilir. Halk arasında hızla yayılan yanlış bilgi zatürre ve grip aşı kullanımını 30-40 kat artırdı. Covid-19 tedbir olarak yaptırılan aşılar hem corona virüse karşı korumuyor hem de vücuda zarar veriyor. Uzmanlar uyarıyor risk grubuna giren aşılar sadece hekim kontrolünde ihtiyaç olduğunda yaptırılmalı.
**
Ne grip aşısı, ne zatürre aşısı sizi covid -19 enfeksiyonuna karşı korumaz. Çünkü her üç virüsün de farklı mikrobik insan vücuduna etkenleri var. Grip aşısı sadece virüse karşı oldukça sınırlı; zatürre aşısı pnömokok bakterisine karşı bağışıklık sağlayabiliyor. Birçok hastalığın ilacı var ama yanlış zamanda yanlış kişide kullanıldığı zaman yarardan ziyade vücuda zarar vermektedir. Uzman görüşü zatürre aşısını 65 yaş ve üzeri olanlar, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler, alkolikler, tekrarlayan zatürre geçirenler, kanser tedavisi olanlar, organ nakli olanlar zatürre aşısını olabilir.
**
Bilim insanlarının ve uzmanların biran önce bu virüsün aşısını bulması gerekiyor. İnsanlar ne yapacağını kime inanacağını şaşırdı. Kimsenin kimseye güveni de kalmadı. İnşallah ülkemiz covid aşısını en kısa zamanda bulurda herkesin içi rahatlar ve güven kaygısı ortadan kalkar…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.