Gözler DNA testinde!

Gözler DNA testinde!

Erzurum’un Pasinler ilçesindeki tarihi kümbette bulunan sanduka mezarın Selçuklu Sultanı II. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu belirtiliyor. Kesin sonuçlar ise yapılacak DNA sonucunun ardından belli olacak

Erzurum’un Pasinler ilçesindeki tarihi kümbette bulunan sanduka mezarda Alaaddin Keykubat’ın adının yazması üzerine Sultan 2. Alaaddin’ın nerede defnedildiği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Eruzurum’un Pasinler ilçesinde devam eden kazılarda bulunan sanduka özellikle Konya’nın gündemine oturdu.

DNA TESTİ YAPILACAK

Kazıda bulunan kemiklerin DNA testi yapılacak. Kazı sorumlusu Muhammet Arslan, “Sultan Alaaddin” yazılı kitabenin iddiaları kuvvetlendirdiğini söyledi. Kaynakların Sultan Alaaddin7in Erzurum’un Pasinler İlçesi’ne defnedildiğini yazdığını aktaran Arslan, “Tabi, hiçbir bilgi yok. Bir türbe var fakat kime ait olduğu çağdaş kaynaklarda yok. Şimdiye kadar araştırılmamış ve konu hakkında bir yayın yapılmamış. 1940’larda İbrahim Hakkı Konyalı yayın yapıyor fakat orada da yanlış bilgiler var. Kümbetin Selçuklu mimari formu, en sonunda ise sandukada “Bu kabir Sultan Alaaddin’in” diye başlayan ancak kırık olması nedeniyle okuyamadığımız bölüm, kaynakların da Alaaddin’in burada öldüğünü işaret etmesi araştırmalarımızı buraya yoğunlaştırdı“ dedi.

KAYNAKLAR

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı da kaynaklara göre Sultan 2. Alaaddin’in Erzurum’a defnedildiğini söyledi. Sultan Alaaddin’in Erzurum’a defnedildiğina dair iddiaların tam olarak kesinlik kazanmadığının altını çizen Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Alaaddin Tepesi’nde yapılan kazı çalışmalarında kemikler tek tek incelendi ve gen yapısı çıkarıldı. Şimdi Erzurum’daki tahlil sonucunu beklemek gerekiyor. İşin biyolojik tarafına da bakmak gerekiyor. Kesin olarak Erzurum’a defnedildiğine dair somut bir delil yok. Sadece zamanında yazılan eserlerde Sultan Alaaddin’in Erzurum’a defnedildiği yazıyor. Kesin sonuçları DNA testinin ardından öğreneceğiz“ diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

resized_15be3-8fc17dcbmansetc.jpgsultan-nkoo_cover.jpg2-alaaddin-keykubatin-mezari-mi-bulundu,lnvvmw_gouepkyycebjdhw.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum