Görme engelliler judo öğrenecek

Görme engelliler judo öğrenecek

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi üyeleri, herhangi bir saldırıya karşı koyabilmek ve düşme sonucu yaşanan kazalarda yaralanmaları en aza indirebilmek için judo eğitimi almaya başladı.

Derneğin Konya Şube Başkanı Veli Özağan, yaptığı açıklamada, derneğe kayıtlı yaklaşık 200 kişinin bulunduğunu, bu kişilerin çoğunun hiç göremediğini söyledi. Bu yüzden üyelerin kendilerini geliştirmesi ve sosyal hayatlarını renklendirebilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Özağan, bu çalışmalardan birinin de spor olduğunu dile getirdi. Görme engelli bir arkadaşlarının cep telefonunun gasp edilmesi ve üyelerin evde ya da sokakta düşerek sürekli yaralanması nedeniyle çözüm arayışlarına girdiklerini ifade eden Özağan, “Bu tür problemlerin önüne geçebilmek için üyelerle toplantı yaptık. 4 yıldır üzerinde durduğumuz bir çalışma vardı. En sonunda bunu hayata geçirdik. Üyelerimizden istekli olanlara judo dersi verilmeye başlandı. Judo hem savunma hem de kendine has özellikleri içinde bulunduran bir spor dalı” dedi.

HEM SAVUNMAK HEM DE DOĞRU DÜŞMEK İÇİN JUDO
Kötü niyetli insanların zaman zaman görme engelli kişileri kullanmak istediklerini vurgulayan Özağan, şunları kaydetti: “Bizler bunun farkındayız. Görme engelli olduğumuz için bizler genelde savunmasız kişileriz. Herhangi bir tehlikeye karşı kendimizi savunamıyoruz. Arkadaşlarımız aldıkları judo dersleriyle kendilerini koruyacak seviyeye gelebilecekler. Judo sporunun düşme tekniğini de kullanarak istenmeyen kazalardan yara almadan kurtulacaklar. İlk aşamada yüzde 80 ile 100 arasında görme engelli yaklaşık 20 arkadaşımız Selçuklu Belediyesi’nin yardımlarıyla çalışmaya başladı.” Özağan, judoda başarılı olanların bu sporda lisanslı olarak devam edebileceğini belirterek, “Üyelerimiz kendilerini savunmak için başladıkları bu spor dalında, iyi dereceler çıkartabilir. Başarılarını gören arkadaşlarımız kendilerini bir görme engelli olarak hissetmiyorlar. Bizler bugüne kadar ata binmek, hayvanat bahçesini ziyaret etmek, kurslara katılmak gibi çeşitli etkinlikler düzenledik” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.