GİV’den Rusya çıkarması

GİV’den Rusya çıkarması

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV), eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Eğitim seminerlerinde bu hafta Rusya pazarı ve ihracat şartları anlatıldı.

İş dünyasına; sektörel yenilikler, pazarlar ve ihracat gibi konularda yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler vermek, yeni yol haritaları çizmek amacıyla gerçekleştirilen eğitim seminerlerinde bu hafta Rusya pazarı ve ihracat şartları anlatıldı.

GİV Şube Başkan Yardımcısı Şaban Topal, programın açılış konuşmasında girişimci ruh taşıyan iş dünyası ve gençlere yol göstermek, yeni ufuklar açmak için eğitim seminerlerine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Bugün Konyamız için büyük önem taşıyan Rusya pazarına ihracat yapmanın püf noktalarını, izlenmesi gereken yollarını öğreneceğimiz eğitim seminerimizi gerçekleştiriyoruz. GİV olarak eğitim faaliyetlerine önem veriyoruz. Bundan sonra da iş dünyamıza üretim yolunda ışık tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Ecert Uluslar Arası Sertifika Merkezi Genel Müdürü Nurhan Aydın, Rusya pazarının geniş bir faaliyet alanına sahip olduğunu ve bu nedenle Konya sanayisi için büyük bir Pazar oluşturduğunu söyledi. Rusya pazarına ürün satmanın Avrupa ülkelerine göre çok daha zor olduğuna dikkat çeken Aydın, “2013 yılında aralarında gümrük birliği oluşturan Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya, birçok teknik düzenlemelere gitti. Bu gümrük birliğinin karar verici organı olan Avrasya Ekonomik Komisyonu (AEK), ülkeye girişi yapılacak ürünlerin birçoğu için uygunluk dereceleri belirledi ve bunlarda ilgili sertifika zorunluluğu getirdi. Türk üreticileri işte bu noktada büyük zorluklar yaşıyor. Çünkü Rusya pazarı, sertifika ve denetime büyük önem veren bir bölge. Tekstil, giyim, deri, ayakkabı, kozmetik, kimyasal ve gıda üreticileri, otomotiv üreticileri Avrasya topraklarınan gümrüklerinde EAC sertifikalarını beyan etmek zorunda. Eğer bunu yapamazlarsa ürünlerine Rusya pazarına sokamazlar. Firma olarak, Rusya bürokratik işlemlerini takip ediyor, üreticilerin ürünlerini sağlıklı bir şekilde ihraç etmesine olanak sağlıyoruz” dedi.

Konya sanayisinin üretim çeşitliliği açısından zengin bir yapıya sahip olduğunu ve önündeki en büyük pazarlardan birinin Rusya pazarı olarak görüldüğünü anlatan Genel Müdür Nurhan Aydın, “Özellikle otomotiv ürünleri üreten firmaların kalite sertifikalarını, ihracat sertifikalarını kurallara uygun olarak almaları gerekiyor. Bu konuda Rusya gümrükleri çok hassas. Kesinlikle uygunsuz ürün alımına izin vermiyorlar. Otomotiv gibi diğer sektörlerde de durum aynı. Bu nedenle Rusya pazarına açılmak isteyen üreticilerin profesyonel danışmanlık hizmeti almaları gerekiyor. Aksi durumda ürünleri gümrükte kalabilir ve ciddi cezalar görebilirler” diye konuştu.

Program işadamlarının sorularıyla devam etti ve günün sonunda GİV Konya Şube Başkanı Şaban Topal tarafından Ecert Uluslar Arası Sertifika Merkezi Genel Müdürü Nurhan Aydın’a plaket verildi.

HAKAN ARMUTCU

1_880x440-003.jpg

2_880x440-003.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.