TYB’de Şeyh Galip anlatıldı

TYB’de Şeyh Galip anlatıldı

TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesinde "Vefatının 225. Yılında Şeyh Gâlib" programı yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 30. yıl etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği programlara bir yenisini daha ekledi. Karatay Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü iş birliği ile TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesinde "Vefatının 225. Yılında Şeyh Gâlib" programı yapıldı.

Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler, “Şeyh Gâlib denince akla genellikle "Hüsn ü Aşk" adlı mesnevisi ya da Mevlâna’nın etkisiyle kaleme aldığı eserleri ve bu anlamdaki “Esrârın Mesnevî’den aldım – Çaldımsa da mîri malı çaldım” beyiti zihnimizde canlanır. Ancak Şeyh Gâlib yalnızca klâsik edebiyatımızda başlı başına bir köşe taşı değil, aynı zamanda Galata Mevlevihânesi'nin şeyhi olarak da önemli bir konuma sahiptir” dedi.

MEVLANA DERGAHINDA ÇİLE

Şeyh Gâlib’in Türk edebiyatına etkilerinden bahseden Beşir Ayvazoğlu “Şeyh Gâlib, edebiyatımızda tasavvufu sanatla buluşturmuş ve bunu modern şiir anlayışının temellerine yerleştirmiş bir şairdir. Onun şiirleri, seyr-i sülûk gibi derin tasavvufi konuları işleyen, sembolik anlamlarla dolu eserlerdir. Şair, sadece estetik kaygıyla değil, aynı zamanda derin manevi anlamlar taşıyan bir sanat anlayışıyla hareket etmiştir. Şeyh Gâlib’in divanı, zengin bir anlam dünyası sunar; sadece "Hüsn ü Aşk" değil, divanındaki birçok şiir de aynı derinliği taşır” dedi. Ayvazoğlu, Şeyh Gâlib’i hayatındaki önemli hususiyet ve aşamaları örnekleri ve ayrıntıları ile aktararak, III. Selim ile olan dostlukları, Konya Mevlâna Dergâhı’nda başladığı “çile”sini teamüllerden farklı olarak İstanbul Yenikapı Mevlevihânesinde tamamlaması ve sebebi, şeyhleri, hocaları ve eserleri ile ilgili bilgiler verdi.

Program sonunda katılım beratları, TYB Konya Şube yayınları, Şems-i Tebrîzî tezhibi ve Yusuf Sineçak Ceziresinin ilk varak tablosunu Prof.Dr. Nuri Şimşekler, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Mevlâna’nın torunlarından Esin Çelebi ve önceki dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı takdim etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.