Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Geçim mi yoksa seçim mi?

Geçim mi yoksa seçim mi?

Güncel yazılar serisi

 

24 Haziran seçimlerine şunun şurasında ne kaldı? Ülkemiz, hiç olmayacak bir zamanda alınan hiç olmayacak bir kararla alınan seçim çalışmalarına kilitlendi.

Önce AKP ile MHP, AKP adı altında ittifak kararı aldılar. Hemen arkasından MHP Genel Başkanı Devlet Başkanı erken seçim istediğini belirtti ve seçimlerin 2019 da değil, 2018’in Ağustos ayında yapılması gerektiğini açıkladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhur Başkanı Sayın Tayyip Erdoğan çıtayı daha aşağıya çekerek erken seçimlerin (baskın seçimlerin) 24 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

Bu kararın gereği olarak devletin TBMM, Bakanlıklar, Yüksek seçim kurulu ile adalet mekanizması bütün kurumları, partiler kanalıyla bütün bir millet seçime kilitlendi. Milletin çözüm bekleyen işsizlik, pahalılık, geçim zorluğu, ahlaksızlık, rüşvet, hortumlama, hırsızlık, ırza tecavüz, hukuki problemler, zam, vergi ve faizlerin ekonomiye yüklediği problemler gibi bütün işleri durdu.

2019 yılına kadar devletin bütün kurumlarına Yasamaya hâkim, Yürütmeye ve Bakanlıklara hâkim, hemen hemen bütün medyaya hâkim, tek başına 16 yıldır iktidarda olan bir parti sahip olduğu gücünü milletin dertlerinin çözümü için çalıştıracağına, alınan bu kararla eforunu seçime yönlendirdi.

Millet biraz daha beklesin bakalım…

SEÇİMLER VE SORULAR

Seçim kararı ile birlikte kafalarımızda bazı önemli sorular oluştu. Şimdi bu sorulara cevap arıyoruz. Ama bu kararın ve karara dayalı seçim çalışmalarından oluşan sorulara bir türlü cevap bulamıyoruz.

Özellikle Devlet Bahçeli’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhur Başkanına meydanlarda söylediği ağıza alınmayacak kadar çirkin sözlerden sonra AKP, MHP ile nasıl birleşti? Şimdi iki ortak arasında su sızmıyor. Bunlar dün mü doğru söylüyordu, bu gün mü?

2019 yılı sonuna kadar ülkenin bütün gücünü tek başına elinde tutan AKP bu zamanı milletin dertlerinin çözümüne harcaması gerekmez miydi? AKP, “Ben ülkenin sorunlarını çözeceğim” dedi de bu isteğine kim veya kimler karşı koydu? İki de bir CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu hedef tahtasına konuluyordu. Onun, Meclisin veya Bakanlıkların aldığı kararları engellemeye gücü yetiyor muydu?

Alınan erken seçim kararı ile milletin sorunları niçin ertelendi?

Seçim sonuçları AKP+MHP ittifakını tek başsına iktidara taşırsa ne değişmiş olacak? Bu gün dâhil 16 yıldır yapılamayan milletin problemleri o gün çözülecek mi? İktidar kanadının böyle bir vaadi var mı?

ADALET VE KALKINMA KİMİN İÇİN

Atasözlerimiz, senelerin tecrübeleriyle belirlenmiş, bir konuyu anlatan özlü sözler demetidir. Bunlardan biri de; “Oynamaya gönlü olmayan gelin, yerim dar der” atasözüdür.

Bu atasözü ile iktidara, erken seçimlere ve partilere bir daha nazar edecek olursak, alınan erken seçim kararı ile bu gün yerinin dar olduğu söyleyerek milletin problemini çözemeyeğini ifade eden iktidar, seçim sonra yerini genişleyeceği ima etmesi, milletin problemlerini çözeceğini kabul etmemiz mümkün müdür?

Uzun adı Adalet ve kalkınma Partisi olan AKP, 16 yıllık tek başına iktidarda olmasına rağmen en azından seçimlerde adalet sağlamadı. Mesela; % 10 barajını kaldırabilirdi. Ama kaldırmadı. % 10 barajını geçemeyen partilerin milyonlarca seçmeni meclis de temsil edilemedi.

İkincisi Devletten partilere yapılan yardımlarda sadece TBMM’sinde gurubu bulunan partiler yararlandırıldı. Meclise giremeyen partilere aldıkları oy oranı nispetinde yardım yapılası adalet gereğiydi ama bu da yapılmadı.

En azında Başbakan tarafından bütün siyasi partilerin yetkilileri ile bir araya gelerek hem milletin bütünlüğünü sağlamak ve hem de milleti dertlerini o toplantılarda tespit ederek çözüm yolları üretilebilir ve konular çözülebilirdi. Ama yapılmadı.

Medyanın seçimler üzerindeki tesiri çok büyüktür. Bir tarafta 25 TV kanalını canlı olarak kullanan bir AKP, diğer yanda TV’lere çıkması ve sesinin bile duyulması engellenen SP Saadet Partisi. Siz bu uygulamada bir adalet görüyor musunuz? Bu dengesiz durumlarda yapılacak seçimler, halkın problemlerine çözüm getirmekten uzak olmayacak mıdır?

Evet… Azizi milletim. Senin acil çözüm bekleyen problemlerin biraz daha bekleyebilir. Sen de beklemeye alıştın zaten. O halde geçim yoksa seçim vardır. Biraz daha seçimlerle oyalan ve teskin ol.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi