Gazda tekel bitmeli

Gazda tekel bitmeli

2003 yılından bu yana doğalgazın Konya’da kullanıldığını söyleyen MMO Konya Şube Başkanı Kalyoncu, doğalgazda tekel uygulamasına artık son verilmesini istedi

Türkiye’de doğalgaz sektörü ile ilgili her türlü düzenlemeyi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yaptığını hatırlatan Mete Kalyoncu, Türkiye’de EPDK tarafından dağıtım lisansı verilmiş toplam 60 şirketin bulunduğunu belirtti. Kalyoncu, “Doğalgazın güvenli ve verimli kullanılması için gerekli olan cihaz seçimi, projelendirme, uygulama ve gerekli denetimlerin hassas bir şekilde yapılması, ücret tarifelerinin en uygun şekilde vatandaşlarımıza yansıması ancak, EPDK’nın gerekli düzenlemeleri en iyi şekilde yapması ile sağlanacaktır” dedi.

DENETİMSİZLİK SORUN KAYNAĞI
Bölgesel olarak faaliyet yürüten doğalgaz dağıtım şirketlerinin sayısının arttırılmasının bir zaruret olduğuna vurgu yapan Kalyoncu, “EPDK tarafından belirlenen her bölgede sadece bir dağıtım şirketinin bulunması denetimlerin yeterince yapılmasına imkân vermemektedir. Rekabetin olmadığı tekel uygulamasının hüküm sürdüğü doğalgaz dağıtım sektöründe faaliyet yürüten dağıtım şirketlerinin vatandaşımızı birçok konuda mağdur ettiği ve mevzuatı kendilerine göre yorumlayıp kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ettikleri görülmektedir. Doğalgaz kullanıcısına, gerek iç tesisat çalışmalarında gerekse alt yapı hizmetlerinde dağıtım şirketlerinin işlerini zorlaştıran uygulamaları devam etmektedir. Vatandaşın istediği bir firmadan doğalgaz hakkı olmadığından ve bu sektörde tekel olduğundan dolayı vatandaşlar bir firmanın inisiyatifine mahkûm olmaktadırlar. Ayrıca dağıtım şirketleri kendi arzu ve isteklerine göre doğalgaz dağıtım işlerini yapmakta hatta bazen bu yıl yatırım yapmayacağını bile açıklamaktadırlar. Bu yüzden de şehirlerde doğalgaz dağıtımı uzayıp gitmekte yaygınlaşması kara kara günlere kalmaktadır” dedi.
Doğalgazın kullanıldığı bütün il ve ilçelerde yaşanan tekelciliğin getirdiği sorunların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, “Sanayicimize ve vatandaşlarımıza verilecek hizmetlerde vatandaşa karşı olan tekel dayatmasının ve haksız rekabetin önüne geçilmelidir. Bunun sağlanması için EPDK belirlemiş olduğu doğalgaz dağıtım bölgelerindeki dağıtım şirketlerinin sayısını en kısa sürede en az üçe çıkarılmalı rekabetin getireceği kalite bu yolla sağlanmalıdır” diye konuştu. Aksi halde sektörde kalitenin her geçen gün düşeceğini ve dağıtım şirketlerinin el değiştirdikçe de sektöre yeni atılan tecrübesiz firma ve çalışanları nedeniyle standartların gerileyeceğini kaydeden Kalyoncu, “Vatandaş doğalgazı ve bununla ilgili hizmetleri istediği yerden alabilmelidir.  Bu ve benzeri uygulamalar rekabeti arttıracak, kaliteyi yükseltecek ve vatandaşımıza ülkemize kar olarak dönecektir. Böylelikle vatandaşlarımız kaliteli hizmeti istediğinden almak suretiyle güvenli ve ucuz doğalgaz kullanma imkânını sahip olacaktır” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.