Gariban için kış çetin geçecek!

Gariban için kış çetin geçecek!

Asgari ücretin 2 bin 800 lira olduğu Türkiye'de, geçinebilmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ay sonunu getiremeyen vatandaş, bu kışı nasıl geçireceğini düşünüyor

Mutfak masrafı, faturalar, kira, aidat ve daha birçok giderle birlikte vatandaşın cebinde para kalmıyor

Türkiye'de hayat pahalılığı artıyor. 7'den 77'ye her ürüne zam geliyor. Temel ihtiyaç ürünlerinin yanı sıra, diğer kalemlerdeki fiyat artışları da vatandaşı çıkmaza sokuyor. Kira, mutfak masrafı ve ağır fatura altında ezilen vatandaş, kara kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor. Ayrıca kiraların ve aidatların yüksek olması da geçim sıkıntısı çeken vatandaşı zorluyor. 
ZAM GELMEDEN ÖNCE 450 İLE 600 TL ARASINDA FATURA GELİYORDU!
Kış aylarında vatandaşın en önemli giderlerinin başında doğal gaz geliyor. 2021 yılı içerisinde doğal gaza toplamda 8 kez zam geldi. Vatandaşın faturası, bu kış daha da kabarık gelecek. Kullanımın aynı olmasına karşın, vatandaşın yüksek fatura ödeyecek olması ise tepkilere neden oluyor. 2020 yılının kışında (doğal gaza 8 kez zam gelmeden önce) Konya'da vatandaşın ortalama ödediği doğal gaz faturası 450 ile 600 TL arasında değişmişti. Bu yıl, daha yüksek fatura geleceği öngörülüyor. 
ELEKTRİK FATURALARI VATANDAŞIN BÜTÇESİNİ ZORLUYOR!  
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018'den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 122 civarında zamlandı. 2021 yılı içerisinde elektriğe birkaç kez zam geldi. Konya'da da elektrik faturalarının yüksek gelmesi, vatandaşı zorluyor. Vatandaş, “Kullanım aynı ama faturalar daha kabarık” diyor. Masrafların arttığı kış aylarında elektrik faturası vatandaşı daha da zorlayacak. 
HESAP YAPTIK: SADECE BİRKAÇ KALEM ÜRÜN 250 TL!
Hayvansal gıda ürünlerinden, deterjana, tuvalet kağıdından, nohut, pirinç, bulgur, mercek ve daha birçok ürüne de zam geldi. Vatandaşın en fazla tercih ettiği, bir dönem ucuz olarak gördüğü marketlerden birinde de diğer marketler gibi fiyat artışları oldu. Bahse konu olan bu markette yapılan hesaplamalara göre sadece 30'lu yumurta, 5 litrelik sıvı yağ, tuvalet kağıdı, bulgur, pirinç, nohut, fasulye, unun toplam fiyatı 250 TL'yi buluyor. Bu ürünler ise mutfak masrafının sadece çok az bir kısmını karşılıyor. Hayat pahalılığı vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. 
ASGARİ ÜCRET 2 BİN 800 TL, CEPTE PARA KALMIYOR!
Türkiye'de asgari ücret ise 2 bin 800 TL. Konya'da bugün en ucuz 3+1 evin bin 200- bin 300 liradan kiraya verildiği biliniyor. Aidat gideri apartmanın konumuna, katına, çevresine göre 100 ile 250 TL arasında değişiyor. 2 bin 800 TL veya biraz daha üstü bir ücretle çalışan vatandaşın ortalama gideri en az 2 bin 250 TL'yi buluyor. İhtiyaçlarının büyük kısmını karşılayamayan, aldığı maaş kira, mutfak masrafı ve faturalara giden vatandaş, çareyi kredi kartında buluyor. Türkiye'de çoğu vatandaş önümüzdeki ayın maaşını bir önceki aydan tüketiyor. Evli ve çocukları olan bir ailenin masrafı da daha çok artıyor. Geçim, her geçen gün zorlaşıyor. 

“ÇOK AMA ÇOK ZOR GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”
Ekonomist Erdal Özel, vatandaşı zorlu bir kışın beklediğine dikkat çekti. Pandemi başladığı günden bu yana yaşanan sorunların arttığını, bu sorunların en fazla bu kış ayında etkisini göstereceğini ifade eden Özel, “Yaz aylarında turizmden, tarımdan gelir elde ettik. O dönem bitti. Asıl sorunların yaşanacağı dönemlere giriyoruz” dedi. Enerjinin pahalandığını, marketlerdeki fiyatların vatandaşın cebini yaktığını dile getiren Özel, daha sonra şunları kaydetti: “Gerçekten zor bir dönem geçireceğiz. Kur ve enflasyondaki artış devam ediyor. Faiz hala çok yüksek. İnsanlar ay sonunu getiremiyor. Geçim sıkıntısı artıyor. Vatandaş, faizle borçlanıyor ve geçimini böyle devam ettiriyor. Acı ama gerçek. Çok ama çok zorlu günler bekliyor bizi.” 


EMRE ÖZGÜL
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum