Galler’de Nato Zirvesi Konuşuluyor

Galler’de Nato Zirvesi Konuşuluyor

Galler’in Newport şehri yarından itibaren iki gün boyunca NATO üyesi ülkelerin liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı şehirde, kasaplarda NATO sosislerini görmek mümkün.Türkiye’yi Cumhurbaşkanı...

Galler’in Newport şehri yarından itibaren iki gün boyunca NATO üyesi ülkelerin liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı şehirde, kasaplarda NATO sosislerini görmek mümkün.

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği zirvede öncelikli gündem maddesi Ukrayna krizinde önemli rol oynayan Rusya’ya karşı atılacak adımlar olacak. NATO’ya üye olmayı arzulayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da davetliler arasında.

Ortadoğu ve Afrika’da mezhep çatışmaları ve aşırı uçlar da gündemin diğer önemli maddesi. Siber güvenlik, füze savunma sistemi gibi konular da zirvede ele alınacak.

NATO’nun bu sene sona erecek olan Afganistan misyonunu değerlendirecek olan liderler bundan sonra Kabil’e hangi yollarla destek verilebileceği üzerinde duracak. Bu görüşmelere AB, BM ve Japonya’dan da yetkililer katılacak.

NATO üyesi ülkelerin savunma ve dışişleri bakanlarının da katılacağı toplantılar kapsamında çok sayıda ikili görüşme de yapılması bekleniyor.

NATO tarihinin en büyük zirvelerinden birine ev sahipliği yapacak olan Newport şehri, 60’tan fazla ülkeden liderleri veya bakanları ağırlayacak.

Zirve için geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Newport’ta okullarda da NATO’yu tanıtan seminerler verildi.

Yerel gazeteci Jon Powell, Newport’un tanıtımı bakımından zirvenin önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor. Şehrin sakinlerinden Peter Grewiss ise yolların kapanması ve okulların tatil olmasına sebep olan zirveden rahatsız olduğunu söylüyor. Şehrin bu toplantıdan fazla bir şey kazanmayacağını ifade ediyor. Restoran işleten Phillip Harris ise insanların bazı ülkelerinin içişlerine karışılmasına ve savaşlara karşı olduğunu belirtiyor.

Newport Belediye Meclisi Üyesi Sally Mlewa’ya göre ise NATO’nun katılımcı bir süreç yürüttüğünün halk tarafından da görüldüğünü savunuyor.

Galler hükümetinin Birinci Bakanı Carwyn Jones 1990’lardaki dünya barışı hayallerinin artık gündemde olmadığını ve NATO’nun da bu yüzden çok önemli olduğunu söylüyor. Ülkelerin kendilerini savunmak için dayanışma içinde olması ve dünya barışına katkı sağlamasının önemine dikkat çekiyor.

Düşünce kuruluşu Carnegie Direktörü Jan Techau ise İngiltere’nin zirveye ev sahipliği için talip olduğunda dünyada bu kadar kritik gelişmeler olmadığını belirterek, zirvenin öneminin artık Galler ve İngiltere’yi aştığını vurguluyor.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı James Appathurai ise NATO ve AB üyesi ülkelerin çok istikrarsız bir bölgede bir barış adası oluşturduğunu vurguluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.