Fransa, Rusya’ya Sattığı İki Helikopter Gemisinin Teslimatını Askıya Aldı

Fransa, Rusya’ya Sattığı İki Helikopter Gemisinin Teslimatını Askıya Aldı

Fransa ile Rusya arasında 2011’de imzalanan Mistral sınıf iki helikopter savaş gemisinin teslimatı konusunda kriz yaşanıyor. Fransa, Ukrayna sorunu nedeni ile iki savaş gemisinin teslimatını askıya aldı.Rusya ve Fransa Haziran 2011’de 1,6...

Fransa ile Rusya arasında 2011’de imzalanan Mistral sınıf iki helikopter savaş gemisinin teslimatı konusunda kriz yaşanıyor. Fransa, Ukrayna sorunu nedeni ile iki savaş gemisinin teslimatını askıya aldı.

Rusya ve Fransa Haziran 2011’de 1,6 milyar dolar değerinde Mistral sınıf iki savaş gemisi için anlaşma imzaladı. Ödemeleri alan Fransa’nın yıl sonunda Vladivostok ismi verilen ilk savaş gemisini, 2015 sonunda da Sivastopol ismi verilen ikinci savaş gemisini teslim etmesi gerekiyordu.

Çıkarma ve taarruz kabiliyetleri ile öne çıkan gemiler 199 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde. 177 personelin görev yapacağı gemilerde 450 asker bulunabiliyor. Dev gemiler 16 helikopter, 4 çıkarma gemisi ve 70 zırhlı araç taşıyor.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ile askeri işbirliklerini askıya alan Batılı ülkelerin tepkisine rağmen, Fransa önceden imzalanan anlaşmalar çerçevesinde savaş gemilerini Rusya’ya teslim edeceğini duyurmuştu. Ukrayna’da tansiyonun yükselmesi neden ile geri adım atan Paris, Rusya’ya sevkiyatın askıya alındığı açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetlerinin Avrupa’nın güvenliğini ihlal ettiği vurgulandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’nın anlaşmayı iptal etmesi durumunda Rusya’nın da tazminat talep edebileceğini söylemişti. Rusya’nın ödemelerin iadesi dışında ek 1 milyar dolar tazminat isteyebileceği belirtiliyor. Fransız yetkililer anlaşmanın iptal edilmediğini, sevkiyatın askıya alındığını, Kasım ayında durumun gözden geçirileceğini ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Fransa’nın kararından memnun olduklarını açıklarken, Rusya ise anlaşmanın askıya alınmasına tepki gösterdi. Rusya Askeri Sanayi Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Boçkarev, anlaşmanın askıya alınmasının Rusya’dan çok Fransa açısından problem olduğunu söyledi. Rusya’nın parasını ve tazminatını alacağını, ancak Fransa’nın elinde kalan savaş gemilerini bir başkasına satmasının zor olacağını kaydetti.

Boçkarev, “Teorik olarak bir başkasına satması mümkün olsa da Rus donanımları yerleştirilen ve Rusya sistemine göre hazırlanan bir geminin bir başkasına satışı neredeyse imkansız…” hatırlatmasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.